daddys

Beware the fury of a patient man

Varför vill (s) inte svara på mina frågor?

Kategori: Pappa

Socialdemokraterna har en tjänst på sin hemsida kallad "svar direkt". Där kan man i ett formulär skriva in sina frågor och sedan man tryckt på "skicka" skall man enligt uppgift vänta i två dagar för att sedan få svar. Himla bra tjänst faktiskt......om den hade fungerat.
Jag har 6 gånger nu under ca ett halvt år försökt få svar på följande frågor:

- När ni talar om jämställdhet och diskriminering p g a kön talar ni bara om diskriminering av kvinnor. Betyder det att ni inte ser någon diskriminering mot män? Och är ni då inte ett parti som bara ser behov att försvara hälften av era väljares rättigheter?

- När ska ogifta män få samma status och rättigheter som förälder som kvinnor tycker ni?

- Ni anser att männen skall ta mer ansvar för barnen, men tror ni det är möjligt så länge män inte ses som lika viktiga sv lagstiftare, socialtjänster och domstolar?

- Varför gäller inte "oskyldig tills bevisats skyldig" inom föräldrabalken?

- Varför är mäns grundlags skyddade rättighet att inte bli diskriminerade p g a kön inte lika viktig som kvinnans? Om den är det varför stiftar ni i så fall lagar som går tvärtemot grundlagen?


Till slut ringde jag partikansliet för att ta reda på vad som hänt. Det visade sig då att alla utom ett av mina försök att få svar raderats, men att jag skulle få svar på den som dom inte hunnit radera än. Jag väntar fortfarande. Fick dock ett tips häromdagen att läsa den så kallade makthandboken som finns att läsa och beställa på (s) hemsida. Tycker väl att det jag läste där egentligen besvarar frågan om dom uteblivna svaren.

Här följer några utdrag:

Tänk på att ingen karl är född till att vara ledamot i en kommunstyrelse. Ingen kvinna heller. Men båda har precis lika goda förutsättningar att bli det!.

Ansvariga för reklam, propaganda och information om de politiska partierna är idag till övervägande del män. Det betyder att det är män som formar bilden av politiker, partier och som gör viktiga urval av de politiska budskap som ska förmedlas. Denna makt-central är det viktigt att kvinnor erövrar. Med kvinnliga PR- ansvariga skulle bilderna av våra partier och politiker bli annorlunda. Och roligare.

Och här följer avsnittet om Berit Ås härskartekniker. Dock har (s) tagit sig friheten att redigera texten rätt rejält. Det är (s) version som står med fet stil och den ursprungliga texten med kursiv text under.

Härskartekniker
Det finns några metoder som män ofta använder sig av - medvetet eller omedvetet - för att säkra makten över kvinnorna och den kvinnliga kulturen. Dessa metoder eller tekniker har professor Berit Ås i Norge indelat i fem grupper:

1. Osynliggörande Denna ordlösa härskarteknik är den som tillämpas då folk (läs män) inte lyssnar på vad du har att säga, då de börjar bläddra i papper, tala med varandra eller går på toaletten istället.
Att tysta eller marginalisera oppositionella personer genom att ignorera dem. Exempel: Någon tar upp det du just sagt som om det vore en egen idé eller tar ordet trots att du just börjat prata. På ett möte börjar de andra skrapa med stolarna, bläddra i sina papper, viska eller gäspa när du får ordet.

2. Förlöjligande Vi känner lätt igen denna raffinerade teknik då män gör sig lustiga på kvinnors bekostnad. Tekniken går ut på att förringa kvinnor och kvinnors arbete. Inom denna härskarteknik finner vi ett brett batteri av förklenande påståenden om fjolliga flickor och hysteriska fruntimmer. Exempel är överflödiga!
Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på persons yttre är ett sätt. Exempel: En kollega skrattar åt ditt uttal och säger att du låter som en person i en kul tv-serie (när du hade något viktigt att säga).

3. Undanhållande av information Genom att undanhålla information för någon ser man effektivt till att människor hålls okunniga. Detta drabbar ofta kvinnor.
Att utestänga någon eller marginalisera dennes roll genom att undanhålla den väsentlig information. Exempel: Du förstår att dina kollegor haft ett möte där du borde ha varit med. Beslut som skulle fattas på ett möte har redan fattats tidigare i informella sammanhang, där inte alla berörda haft tillträde.

4. Dubbelbestraffning Hur man än gör så blir det fel! Så kan man kort beskriva denna härskarteknik. Kvinnor lider alltid svårt av dåligt samvete åt alla håll. Man borde egentligen vara någon annan stans än där man är. Jobbet, ungarna, maken. Stressen som följer är olidlig. Värst av allt är känslan av otillräcklighet.
Att utestänga någon eller marginalisera dennes roll genom att undanhålla den väsentlig information. Exempel: Du förstår att dina kollegor haft ett möte där du borde ha varit med. Beslut som skulle fattas på ett möte har redan fattats tidigare i informella sammanhang, där inte alla berörda haft tillträde.

5. Påförande av skuld och skam Denna härskartekniken är den mest svårbegripliga av dem alla. En kvinna som utsätts för förnedring eller övergrepp av något slag får själv skulden för att detta skett. Det sägs att hon kan skylla sig själv som hon är eller som hon uppför sig. Hon bad ju nästan om det!
Att få någon att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något de utsätts för är deras eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning. Exempel: Trots att du inte informerats om det där mötet får du höra att du själv borde tagit reda på när det var. Ingen lyssnar på vad du säger på mötet och du känner att du uttryckt dig på ett dumt eller otydligt sätt. En kvinna/man som sextrakasseras har sig själv att skylla med tanke på det sätt som hon/han klär sig.

Jag mitt nöt har röstat på detta rasistparti i nästan alla val hittils, men nu har fjällen fallit från ögonen. Jag får väl rösta blankt tills någon startar maskulinistigt initiativ. Men varför skall jag ha ett parti? Jag är ju bara ett mansschauvinistiskt gubbslem.

”Och en sovsäck på ett golv hos en jag kände
Rättshjälpen, hemskillnad Du fick grabben du för jag var man
Du fick möblerna och nya grammofonen Samt min halva lön i underhåll
för sonen Blott för detta faktum att du var en kvinna
Och så det att jag var man”

///Allan Edwall Du och jag/Färdknäpp 1981

”Så enkelt när vi träffades Nu är allt en härva
Och vad får jag se av barnen? En fjortondagars skärva?”

///Ulf Lundell Fri man i stan/Den vassa eggen

Kommentarer

  • Cee säger:

    Inte behövs väll ett mansinistiskt parti (eller hur det nu var du uttryckte det) heller! Det som behövs är ett RIKTIGT jämställdhetsparti. Där män och kvinnor, svenskar och invandrare, djur och människor får lika värde. I alla fall i mest möjliga mån, för jag är mycket medveten om att djur inte är människor (ifall nån får för sig att påpeka detta) men dock är vi alla på planeten varelser, ja djur! Haha! Vi människor är bara en annan sorts djur. =P

    Baack to buissnes. Män ska inte ha det svårare i rättstvister än kvinnor, det är höjden av orättvishet att behandla en pappa annorlunda än en mamma i en vårdnadstvist!

    2009-07-12 | 04:15:17

Kommentera inlägget här: