daddys

Beware the fury of a patient man

Jan Guillou: "Ni är korkade"

Kategori: Pappa


14 taggare

Vilken underbar affär den här Marklund affären är och den blir bara bättre och bättre för varje dag. Jag har inte mått så här bra på tre år. Vår kulturelit blir alltmer desperata och oroliga för sina feta bankkonton att dom kommer med det ena dumma uttalandet efter det andra för att försöka åla sig ur nätet, men trasslar bara in sig ännu mer. Jag hoppas att debatten till slut kommer till själva kärnfrågan. Hur behandlas män, pappor och deras barn i Sverige och världen idag egentligen? Varför denna för barnen förödande krigsförklaring, förnedring och desinformation om oss? Till vilken nytta? Hur hjälper detta kvinnor?

Tidningarna Aftonbladet och Expressen har krismöten där det diskuteras hur deras roll ska kunna tonas ner när väl debatten hinner ifatt även dom, och deras skuld till desinformationen som Marklund spritt under alla år. Den närmar sig mer och mer. Dom tycker inte alls att deras egen medicin smakar särskilt bra. Speciellt Expressen fattar det ena huvudlösa beslutet efter det andra. Kanske dålig timing att stå utan en duglig chefredaktör just nu. Själv skulle jag tycka det var pinsamt som journalist att ha den logon på mitt visitkort just nu. Men det är ju varseltider och ett jobb är ett jobb.

DN har idag en artikel på kultur sidan. Där skriver advokaten och brottsofferjuristen Max Fredriksson, fil dr och brottsofferforskaren Magnus Lindgren samt psykologen och brottsoffersakkunnige Björn Lagerbäck en artikel där de anklagar Marklund för att spä på rasism och sexism. Utan att se dom gör samma sak själva i sin artikel, när dom försöker skifta fokus till Liza Marklunds agent istället. Denna hemska hustrumisshandlare (svensk och vit) ska väl ändå lyckas vrida debatten åt det gamla "rätta" hållet? Men i en rättsstat är det praxis att man inte straffar oskyldiga och låter båda sidor komma till tals innan man dömer. Detta borde vara känt hos brottsofferexperter, men icke. Inte klarar de av av en sådan enkel sak som att googla heller. Här följer därför en steg för steg instruktion:

1. Skriv: www.google.se i din browsers address ruta, eller tryck på länken här.
2. Skriv in ett sökord i rutan märkt "sök" på google.se. Man kan söka på fler ord också, t ex Vetlanda+sanningen Detta ger dig sedan en lista med sökresultat som ofta kan innehålla nyttig information.

                                                                                                                

Om forskarna och de sakkunniga bakom artikeln hade Googlat på T ex Unni+Niclas+sanningen så hade dom hittat denna artikel från SvD på den första sidan med sökresultat: Unni försörjer sig på förtal. Sån tur för Unni att hennes bok inte sålde lika bra som Gömda, och så synd för Niclas som nu förmodligen för alltid måste leva med epitetet kvinnomisshandlare i svenskarnas medvetande. Inbränt av alla tidningar och internetsidor som upprepat lögnen. I DNs artikel skall vi svenskar också förstå att anledningen att det är synd om Osama är för att han är arab. Inte för att han är en pappa som på falska anklagelser och lögner förlorat kontakten med två barn. Undrar hur dom tänker? Vi andra som delar hans öde, men råkar vara vita och svenskar då? Är det inte synd om oss?

Inte alltid så lätt det där med datorer och internet. En människa som erkänner att han inte ens klarar att öppna ett e-mail är Jan Guillou. "Det där får min fru sköta" lär han ha sagt. Ordbehandlare är också något som Guillou inte tycks kunna lära sig utan den gamla skrivmaskinen får stå till tjänst fortfarande. Frun byter förmodligen bläckband vid behov.
Denna intellektuelle gigant har nu uttryckt sin åsikt om oss "Nätaktivister" som han kallar oss. På frågan om han anser att Liza Marklund lurat sina läsare svarar han först nej. Begreppet sanning fungerar inte på samma sätt i förlagsvärlden som i den vanliga, därför kan vi oinvigda lätt röra ihop saker och ting menar denne författare som gjorde sig själv till en orädd hjäte i sin egen självbiografi. Då vet vi väl hur det var med det då.....Undrar om resten av förlagsvärlden skulle vilja bekräfta det där?

Men det egentligen först i fråga 2, Har det påverkat förtroendet för henne som journalist / författare?, som man verkligen baxnar och nästan bryter ihop i ett stort asgarv. Så här säger han nämligen: Nej det tror jag inte. Mitt intryck är att de personer som i huvudsak är indignerade i debatten i allmänhet inte läser böcker och i synnerhet inte har läst Liza Marklunds bok. Bokläsare, till skillnad från sådana här nätaktivister, måste ha stött på den här typen av dokumentära romaner tidigare.

Jag till skillnad från sanningsägaren och journalisten ovan, som för länge sedan tycks ha förlorat förståndet till den grad att han inte längre ens vet vad ordet sanning betyder, tar för givet att ni som följer denna debatt är just bokläsare. Annars hade ni nog inte känt lika starkt för denna fråga. Sanning...smaka på det. Detta ord är ett absolut. Det kan aldrig ha flera innebörder. Antingen är det sant, eller så är det inte. Men det där förstår inte vi korkade obelästa nätaktivister. Vilket enormt förakt för sina kunder och läsare han visar. Jag har läst de flesta av hans böcker och har tidigare haft respekt för författaren. denna respekt fick sig en törn i och med att Gömda avslöjades som ett rent bedrägeri. Nu är den borta för alltid.

Men vad vet jag? Jag är ju bara en korkad nätaktivist.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

  • Donald säger:

    J.G. ger bara uttryck för sin egen intellektuella kapacitet och anser givetvis det vara korkat att människor är så naiva att bara för att L.M. intygar att nåt är sant så tror vi att det är så. Vi har inte fattat att sanningen är sannolik. Tage Danielsson skrev ju redan 1979 om detta.Den monologen gällde visserligen Harrisburg men sannolikheten (ursäkta, jag bor i Götet) är stor att den har vissa likheter med sanningen här också.

    2009-01-14 | 09:16:53
  • Ingrid säger:

    Jag hade i bakhuvudet att jag läst det där av Salomonsson tidigare och minns att jag retade mig som fan när Läckberg och alla de gick till attack mot Liza Marklund. Nu lät jag tyvärr ilskan över LM fördunkla mitt minne och därför tyckte jag debattartikeln var bra. Man kan ju inte förutsätta att Salomonssons sanning är absolut, men om han bara fick 70 timmars samhällstjänst kan ju inte misshandeln ha varit av det allvarligare slaget.

    Dagens viktigaste komihåg: Ifrågasätt alltid allting!

    2009-01-14 | 12:07:07
    Bloggadress: http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/
  • Trollan säger:

    Hej, ber om ursäkt om du tog illa upp om mitt inlägg. Har skrivit ett svar till dig på bloggen.

    2009-01-14 | 17:21:48
    Bloggadress: http://trollan.wordpress.com/
  • Jim säger:

    Jan G droppade redan för massa år sedan kommentarer i stil med den från häromdagen.. Internetanvändare- och debattörer är dumma i huvudet och bör därför inte tas på något större allvar, hette det. Ungefär.

    2009-01-16 | 09:25:49
  • malena säger:

    Apropå artikeln i DN där brottsofferjuristen Max Fredriksson, brottsofferforskaren Magnus Lindgren och Björn Lagerbäck försöker skifta fokus till Liza M's agent som Unni Drougge bedriver vendetta mot. En av dessa snubbar - kommer inte ihåg vilken - ger kurser tillsammans med fru Drougge. Förmodligen har fru Drougge varit behjälplig med artikelskrivandet.

    2009-03-11 | 10:37:15

Kommentera inlägget här: