daddys

Beware the fury of a patient man

daddy gör avbön...igen

Kategori: Jämlikhet

Doris LessingDen feministiska ikonen Doris Lessing blev i Augusti intervjuad av  The guardian. Jag blev själaglad då jag läste intervjun med denna kloka kvinna. Överraskad över att det finns så klarsynta och intilligenta människor som samtidigt kallar sig feminister. Så jag böjer mig för argumenten att det trots allt tycks finnas ett fåtal feminister som tycks ha jämställdhet på sin agenda. Tidigare på denna blogg har jag nämnt Erin Pizzey som grundade den första kvinnojouren i England på 60 talet. Dessa kloka feminister tycks dock vara ett utdöende släkte.

Kloka ord kommer alltid att publiceras på denna blogg, detta oavsett vilken som uttalar dom. Detta borde väl visa att jag, tvärtemot vad vissa hävdat, faktiskt inte diskriminerar människor beroende på vare sig kön eller ideologi. Jag hävdar dock fortfarande att exemplen på kloka feminister är rätt lätträknade. Något som Doris själv tycks vara rätt ense med mig om. Så här säger hon i intervjun:

Den kände romanförfattaren Doris Lessing hävdade i går att män var dom tysta offren i könskriget, "ständigt förnedrade och förolämpade" av kvinnor utan minsta ljud av protest.

Lessing, som blev en feministisk ikon med böcker som gräset sjunger och The Golden Notebook, sade att en "lat och lömsk kultur hade tagit makten inom feminismen som frossade i smutskastningen av män. Unga pojkar blir nedtyngda av skuld enbart för sitt kön, sade hon till Edinburgh bok festival, medan energi som skulle kunna användas för att skapa en korrekt behandling av barn slösas på meningslös förnedring av män.

"Jag känner mig alltmer chockad över dom ogenomtänkta och automatiska fördomarna om männen, som nu blivit en sådan accepterad del av vår kultur att vi knappt ens märker det längre, sade den 81-åriga persisk födda författaren i går. "Stora saker har uppnåtts genom feminismen. Vi har nu ungefär lika lön och samma möjligheter inom snart sett alla områden, medan nästan ingenting har gjorts för att säkra omsorgen om barnen, vägen till den verkliga befrielsen.

"Vi har många underbara, smarta, starka kvinnor överallt, men vad som händer med männen? Varför måste detta ske på bekostnad av männen? "Jag besökte nyligen en klass för 9 och 10-åringar, flickor och pojkar, och den unga kvinnliga läraren berättade för barnen att orsaken till krig var den inneboende våldsamma karaktären hos män. "Jag kunde se små flickor, som pöste av självgodhet och inbilskhet medan små pojkar krympte ihop i sina bänkar, redo att be om ursäkt för sin existens, redan medvetna om att detta skulle bli mönstret i deras liv." Lessing sa vidare att läraren försökt att  "fånga min uppmärksamhet, i tron att jag skulle stödja detta struntprat". Hon tillade: "Den här typen av kunskap lärs ut till barn i våra skolor över hela världen och ingen säger något!

"Feminismen har blivit en slags religion som du inte kan kritisera för då blir du en förrädare mot det stora "saken", vilket jag absolut inte är. "Det är dags att vi börjar fråga oss vilka dessa kvinnor är, som ständigt baktalar och sprider lögner om män. De mest korkade, dåligt utbildade och otäcka kvinnor kan demonisera och trampa på de trevligaste, hjärtligaste och mest intelligenta männen och ingen protesterar. "Män tycks vara så kuvade att de inte kan slå tillbaka, och det är dags att dom gör det nu."

Lessing hävdade att mycket av "energin" som kom med feminismen har "gått förlorad i varm luft och vackra ord när vi egentligen borde ha koncentrerat oss på att ändra lagstiftningen.
"Vi har fått betalt, men sann jämlikhet kan bara nås när omsorgen om barnen är säkerställd och det är den inte ännu, speciellt inte för dem som verkligen behöver den". Lessing sade också att hon inte kommer att skriva en tredje volym av hennes självbiografi, eftersom hon inte ville förolämpa så många stora och framstående personer genom att påminna dem om deras enfald. "Jag kan inte bry mig mindre för att vara helt ärlig"

Genustrams eller hjärntvätt?


Dagens andra artikel kommer från tidningen NA (som möjligen kan stå för Nerikes allehanda, det framgår inte av deras website).

genustramsDen handlar om transvestiten Pia som läser "Jämställda bilderböcker" för barnen på regnbågens förskola. Kolla in lillkillen som sitter med saftglaset. Hans blick säger det mesta tycker jag. Plötsligt tycks sveriges daghem tävla i genustänkande. Det gallras friskt bland sagoböckerna, och de som faller i onåd hos "genusvetarna" censureras på stört. Jag önskar jag hade haft insyn i verksamheten där min dotter tvingas tillbringa långa dagar, men det kan jag inte. Jag är ju fråntagen den rättigheten.

Ur artikeln: Barnen väljer böcker fritt ur en hög på golvet, som dock enbart innehåller utgåvor från Olika förlag. Det innebär att alla böckerna har ett jämställt innehåll med otraditionella familjebildningar, flera olika etniska tillhörigheter och sexuella läggningar

Vad säger ni andra föräldrar som fortfarande har ett piss att säga till om? Är detta sunt?
Hela artikeln finns här: http://www.na.se/meny/artikel.asp?intId=1460944


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

  • Anna säger:

    Varför skulle inte detta vara sunt? Det är väl fantastiskt att barnen från en ung ålder får lära sig att det finns människor som ser annorlunda, kommer från andra länder, älskar någon av samma kön etc. och ändå är lika mycket värda? Vad är det du inte tycker är ok med det?

    2009-03-18 | 09:27:09
  • daddy säger:

    Tja...att alla böcker som inte följer "normen" censureras t ex.



    Har aldrig varit någon stor anhängare av censur överhuvudtaget. Anser inte att det hör hemma i en demokrati.

    2009-03-18 | 09:49:20
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • DrKejs säger:

    Anna



    Det är rent ut sagt en omfattande hjärntvätt som pågår. Tänk lite själv; det finns enbart böcker från ett förlag som vänder på könsrollerna, dvs enbart tuffa flickor och mjuka pojkar.



    Vad får barnen för bild? Jo, pojkar får en uppfattning att det inte är ok att vara tuff och flickor får en uppfattning att det inte är ok att vara mjuk. Vad händer när detta kontrasterar mot deras genetiska programmering? Vi får vilsna barn, vi får otrygga barn.



    Detta är rent ut sagt korkat. Istället för att med fokus i den egna könsrollen vidga sin vy så att man kan upptäcka andra sidor så ska grunden förträngas och barnen hjärntvättas.



    Tack och lov tillhör jag de som fortfarande kan ha barnen hemma trots statens kompakta motstånd mot att jag ska få ha barnen hemma. Det är jag och min sambo som uppfostrar barnen, inte någon hjärntvättad feministisk genuspedagog på ett dagis.



    Daddy, återigen en mycket bra artikel. Har du försökt att få in dina artiklar i någon dagstidning? Du skulle vara en ypperlig krönikör.

    2009-03-18 | 09:57:46
  • Rospiggen säger:

    En mycket klok gammal kvinna det där! Och vad gäller artikeln om barnen och böckerna? Njae, jag ryser när jag läser det faktiskt. Instämmer med DrKejs ord här ovan. Du DrKejs, kanske vill kika in på Haros hemsida www.haro.se?

    2009-03-18 | 12:24:49
    Bloggadress: http://www.metrobloggen.se/piggen
  • daddy säger:

    Tack =)



    Jag skulle gärna ersätta Liza Marklund på Expressen och inkassera dom 44 lakan som hon får i månaden för att leverera ett par krönikor...Men jag ser inte detta ske inom det närmaste århundradet.



    Men om det finns någon tidning därute som behöver en krönikör så hör hemskt gärna av er. Så slipper jag fylla i fler närvarorapporter och skicka in till förnedringskassan. Jag kanske t o m skulle få råd att bjuda barnen på Liseberg i sommar...låter som rena drömmen.

    2009-03-18 | 12:30:27
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Malla säger:

    Tänk vad vi föräldrar kan tänka olika.. Jag tycker att det är bra att få se olika typer av liv, människor och känslor.. Vilken människa kan öht finna något provokativt i 2 h olikhetstänk? Resten av tiden kan de väl "vara vanliga" då.. Vad kan vara till skada?



    DRK.. Bra att du och din fru kan "skydda" era barn från olikheter i samhället.. Det kan ju vara livsfarligt.. En stilla undran.. Hur gör ni när barnen börjar i skolan.. Hemmaundervisning? Eller ska ni twista världen så era barn slipper..O behagligheter som tranvstiter.. tex..



    Pok



    MallalövDorisLbralla

    2009-03-18 | 12:40:09
    Bloggadress: http://desperatenotwives.blogspot.com
  • daddy säger:

    Jag antar att du själv lever som du lär och inte läser Pippi, Emil, Ronja eller andra skadliga Astrid Lindgren böcker för dina barn. Dessa speglar ju varken otraditionella familjebildningar, flera olika etniska tillhörigheter eller annorlunda sexuella läggningar. och vad värre är..varenda bok innehåller ju positiva mans och pappa förebilder...huuuh!



    Du måste ha fått bralloripallet...=)

    2009-03-18 | 12:59:11
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • DrKejs säger:

    malla



    Haha, självklart kommer ett nöt in och har en massa förutfattade meningar. Du missar målet rätt rejält.



    Förklara en sak för mig: om alla stöps i samma feministiska mönster, hur olika blir vi då?

    2009-03-18 | 13:18:48
  • DrKejs säger:

    Rospiggen



    Är redan en flitig besökare på haro.se. :-D

    2009-03-18 | 13:26:00
  • Malla säger:

    Daddy... Nu läser du mig som "Fan läser bibeln" igen!



    EXAKT var läser du att jag aldrig läser något annat för mina barn än litteraturen som togs upp i artikeln?



    Uppenbart är iaf att du inte läst Astrid Lindgrens böcker... För du kan väl inte kalla varken Pippi, Rasmus, Ronja, Bröderna Leijonhjärta, Peter & Petra, mfl för traditionella familjebildningar... Inte något fel.. Men heller inte så värst traditionella..





    Varför tycker du att positiva mans och pappaförebilder är så skrämmande? Eller är det återigen "fördomsfulla/bittra Daddy som låter trynet sticka fram? Sk ironi?



    Ironi funkar bara bra när den har någon mottagare som har åtmindstånde, "en fot i träsket".. Man ironiserar om. Och nu har ju jag inte ens en "lilltå" i det träsket... Utom i din fantasivärld...



    Här läser vi alla böcker vi kommer över. Jag har ingen större åsikt om bra eller dålig barnlitteratur. Ungarna får bestämma själva..



    Mallavärnarsinsignaturpånätetbralla





    2009-03-18 | 13:40:05
    Bloggadress: http://desperatenotwives.blogspot.com
  • joline säger:



    Tanten har SÅ rätt och är en bra förebild!



    Men när det kommer till det andra håller jag inte med dig. Eftersom i princiop ALLA böcker och information på dagis följer "normen" är det väl bara bra att barnen får en avbrytare ibland, där de får se hur det OCKSÅ kan se ut och vara? Det är ju såna saker som kan förebygga senare fördomar.. Om man informerar barnen tidigt att en del familjer kanske har 2 pappor och 2 mamma, eller att någon har en eller två föräldrar med utländskt ursprung, så förebygger det massor av onödig mobbning och utanförskap pga okunskap. Det är såhär samhället ser ut idag, varför inte acceptera det och göra det så bra som möjligt, istället för tvärtom?



    Det förvånar mig att du skulle ha dessa tankar, faktiskt.

    2009-03-18 | 13:44:32
    Bloggadress: http://metrobloggen.se/melodramia
  • daddy säger:

    Det kanske är ålderskillnade Joline. Jag är född på 60 talet och har aldrig fått lära mig något annat än att ett barn har en mamma och en pappa. Oavsett vad våra politiker och deras genuspedagoger hittar på så kan dom inte förändra den verkligheten. EN mamma och EN pappa. Inte två pappor och inte två mammor...det funkar inte så. Åtminstone var det detta vi fick lära oss i skolan.



    Min flicka har bara EN pappa. Hon kan aldrig någonsin plötsligt få en till. Det strider mot både naturlagarna och Eisteins teorier om tid och rum...



    Men jag är väl omodern...



    Och vad gäller Astrid Lindgren så vill jag säga helt utan ironi att jag högaktar denna kloka kvinna som var så långt före sin tid och förstod saker som dom flesta som idag sitter till doms över våra liv fortfarande inte begriper. Hon förstod relationen mellan en pappa och ett barn. Jag råder alla att se scenen i Ronja då Mattis förtvivlat gråtande rider genom skogen upprepandes jag har inget barn...jag har inget barn...tills han till slut kollapsar och får ledas hem till borgen. Eller hennes gestaltning av Pippis pappa och prussiluskan som gör allt för att motarbeta deras relation. Detta skrev hon redan på 40 TALET!!



    Heder åt henne, och fan ta alla klåfingriga förståsigpåare som skall bestämma vad som är lämplig litteratur för barn med ursäkter som att könsrollerna skall utplånas. Vilken av guds skapelser skall vi utplåna efter det? Sånt sysslade dom med i gamla Sovjet, företeelsen kunde gott ha raserats tillsammans med muren.

    2009-03-18 | 14:15:21
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Malla säger:

    Daddy..



    Exakt var skrev jag att Astrids litteratur inte var lämplig litteratur eller att tanten inte ver ett föredömme?



    Vilka böcker, för barn har du stött på som vill utplåna könsrollerna?



    Och vem säger att barn kan ha flera mammor och flera pappor? Inte jag iaf.. Inte så många av de böcker jag läst med mina barn heller...



    Återigen, är du kategorisk och fördomsfull.. Ett barn som har blivit av med sina föräldrar genom olyckor, barn som adopteras... Mfl har faktiskt flera föräldrar...



    Astrid L levde väl ett ganska utsvävande liv... Inte i Vimmerby.. Det kunde hon inte. Fördomarna var för många. Hon gjorde flera karrärer, hon födde barn utom äktenskapet och hennes böcker blev refuserade att antal ggr innan någon vågade ge ut dem.



    Aldrig har jag tolkat hennes böcker som något som förespråkade papporna och deras speciella förträfflighet. Emils pappa var väl inget föredömme? Tvärt om så har väl Astrid L alltid setts som barnens företrädare.



    När Mattis rider i skogen så har han förskjutit sin dotter för att hon blivit vän med fiendens son. Ronja skiter i konflikten och flyttar in i skogen med Bork. Efter det får Mattis psykbryt.. Och skriker ut sin längtan... Hela situationen kan inte tolkas annorlunda än att pappans makt fört dem dit de är. Men visst, man kan välja att se det ur sitt ensidiga perspektiv... Men det behöver inte vara rätt bara för det!



    Prussiluskan ville väl inte ta Pippi från pappan. Prussiluskan ville att Pippi, som hade pappa på andra sidan jorden skulle bo på barnhemmet istf ensam i ett stort hus. Prussiluskan var en produkt av dåtidens barnavårdsnämnd och gjorde bara sitt jobb. Hade pappan bott i huset med Pippi hade väl storyn blivit en annan.. Hade hon tagit Pippi då så hade du haft fog för din tolkning. Nu var det ju inte så..



    Du är dåligt påläst på din Astrid L..



    Du är en dramaqueen... Daddy.. "Vilken av Guds skapelse ska vi utplåna sen"? ler... Vem vill att könsrollerna ska utplånas? Och varför ska du avgöra vad som är bra litteratur för barn? Jovisst.. Man borde ju kunna ha viss påverkan på sina egna barns litteraturintag... Men vill de läsa vad de hittar på bibblan så låt dem... Jag litar på både dagis, skola och bibblan.. De är inga fienden till någon...



    Och ärligt Daddy.. Skulle jag ha en förälder på dagis/skola som dig... Som tom lade dig i vad ungarn ska/får läsa, skulle du få stora problem.. I ett kollektiv så får man anpassa sig. Gäller oss alla!



    Mallasvargärnanågongångpåfrågornabralla

    2009-03-18 | 15:01:48
    Bloggadress: http://desperatenotwives.blogspot.com
  • Malla säger:

    DRK... Tack, för komplimangen... Jag gillar inte dig något vidare heller!



    Å du.. Doktorn.. Hur kan du veta så mcket om hur folk som jobbar på dagis är.. Du har ju inte dina barn på dagis.. Fördommar? ler



    Mallamubralla



    2009-03-18 | 15:05:26
    Bloggadress: http://desperatenotwives.blogspot.com
  • daddy säger:

    Ja herreje...



    Det är väl för guds skull inte jag som ska avgöra vad som är bra litteratur för barnen?? Det är ju just detta jag ifrågasätter..och vem fan har givit dig ensamrätt på att tolka Astrid Lindgren?



    Du påminner mig om någon som jag en gång i tiden stod nära.



    Jag låter resten av svamlet stå obesvarat som ett monument över hur tröstlöst och omöjligt det är att diskutera med motvalls kärring...



    Du är fördomsfull..Du är dramaqueen...Du är psykopat...Fortfarande samma ångvält med händerna för öronen...Du...Du...Du.



    Det är för att vi inte kan "samarbeta" med dessa Motvalls äkta makar som dom tar barnen ifrån oss. Jag känner igen typen nu. Jag har stött på dig tillräckligt många gånger nu Malla. Du är ett troll och jag tänker inte slösa mer tid och energi på att "debattera" med dig.



    Jag inväntar nu ditt dräpande svar på detta, för sista ordet skall ni ju alltid ha, sen får det va.

    Jag har alltför ont om tid för att slösa bort den på ditt bjäbbande...

    2009-03-18 | 15:25:20
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • DrKejs säger:

    malla



    Ditt trollande här är enbart patetiskt. Gå nu och ta ut dina bidrag istället för att störa här.

    2009-03-18 | 15:35:14
  • Malla säger:

    Ler..



    Men snälla du.. Varför hetsar du upp dig så.. Jag tolkar Astrid L precis lika väl som du gör det. Dessutom så har jag, tex läst Margareta Stömsteds underbara bok om Astrid. Och varit på hennes museum i Vimmerby. Så visst av det jag säger är fakta och viss del är min tolkning... Men det går väl inte att misstolka att Mattis kasta ut sin unge och arför.. Eller!!?!? Eller varför Prusiluskan skulle ta Pippi.



    Daddy... Du tar så otroligt illa vid dig så snart man inte tycker som dig eller påpekar felaktiga uppgifter du sprider.. Eller man bemöter dig på det sätt som du bemöter andra.. Då vänder du på steken och börjar anklaga, göra antaganden och vara spydig.. Fixar du inte att föra en debatt på en nivå där du själv undanhåller dig från påhopp så förvänta dig inte detsamma tillbaka..



    Nix.. Jag är inget troll, jag är inte ditt ex och jag är fullständigt kapabel att föra en diskussion utan personliga påhopp.. Goes around comes around. Gammalt välkänt begrepp.



    Detsamma är den gamla välkända härskartekniken du mot slutet av ditt inlägg försöker dänga till mig med.. "för ni ska ju alltid ha sista ordet".... Vilka ni.. Du hade ju inga fördomar? Du generaliserade ju inte..



    Du ville heller inte låta din dotter läsa smörjan som artikeln beskrev... Kalla du det vad fan du vill.. Men vill du ine att hon läser sånt så har du väl bestämt vad hon ska läsa?



    Jag kan faktiskt förstå att du inte vill debattera med mig, mer... Och därtill försöker lägga skulden för det i "mitt knä"... Jag drar ju ner brallorna på dig stup i minuten... Sen kör du ner huvvet i sanden och visar upp hela arslet.. Inte snyggt!



    Pok



    Mallabörjarförstådinproblematiknubralla

    2009-03-18 | 15:59:48
    Bloggadress: http://desperatenotwives.blogspot.com
  • Malla säger:

    DRK...



    Var hämtar man dom? Både du och Daddy har väl koll på det!?!



    Pok



    Mallaärduheltskruvadbralla

    2009-03-18 | 18:10:48
    Bloggadress: http://desperatenotwives.blogspot.com
  • Lilla My säger:

    2009-03-18 | 18:17:42
  • Lilla My säger:

    Snälla daddy kan du inte stoppa Mallas idiotiska påhopp på allt och alla.



    Vet att du inte stoppar inlägg på din blogg, men tycker det kan vara dags nu.



    De inläggen tillför inget till debatten.



    Malla är bara intresserad av att göra sin röst hörd och är inte intresserad av andras åsikter, det är bara hennes som räknas..



    Är så innerligt trött på hennes skitsnack som hon sprider överallt....



    Malla kan inte hålla en normal dialog med andra på de olika bloggarna hon är inne på.

    Svara på en fråga utan att vrida den både ut och in, fram och bak, går inte.

    Till slut vet ingen vad frågan egentligen handlade om. Det är antagligen hennes strategi för att få rätt.



    Ibland har Malla vettiga saker att säga, men sen händer nåt och det verkar som det snurrar till riktigt i huvet på Malla.

    2009-03-18 | 19:09:05
  • L säger:

    Problemet som jag ser det är inte att barnen introduceras för icketraditionella familjebildningar. Det tycker jag bara är positivt (alla barn lever heller inte i en mamma-pappa-barn-konstellation). Däremot ogillar jag starkt när en trång norm ersätts av en annan och när allt traditionellt per automatik förkastas. Skulle inte vilja ha mina barn på den förskolan.

    2009-03-18 | 19:25:16
    Bloggadress: http://ikubik.blogspot.com
  • Leroy säger:

    Hörde Lessing i olika intervjuer efter att hon fått beskedet och märkte redan då att det var en speciell kvinna av den kalibern som vågade kritisera de kvinnor som förstör för kvinnor och inblandade barn. : http://www.dn.se/kultur-noje/skarp-och-obruten-1.573855



    Eller den femte sanningen: http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.738990



    En liten längre intervju: http://www.itnsource.com/shotlist//ITN/2007/10/11/R11100707/?s=Doris+lessing



    Eller a-bladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article32633.ab



    En go gumma.



    Leroy



    2009-03-18 | 19:34:48
  • Rospiggen säger:

    L! Det är så jag också tänker. Jag har precis läst socialisation i skolan och där det tas upp hur vi formas till de vi blir i samhället, att det är fler faktorer än bara t ex böcker som formar oss. Det är föräldrarna, dagis, kompisar, skolan, fritidsledare och en massa fler. Ska jag tänka tillbaka på hur jag uppfostrats och vilka normer, regler och "tänk" jag tagit till mig så har det varit från en mängd olika saker och personer.



    Jag har omvärderat mina åsikter och tankar en mängd gånger beroende på var jag är i livet och jag kan inte riktigt se varför en viss typ av bok nödvändigtvis prompt måste in för att "nu ska vi minsann styra in ungarna i ett visst sorts tänk"? Jag menar, det går att lära barn och föra in vettiga tankar och åsikter och värderingar utan att det liksom blir "en grej" av det.



    Det är som när man på jobbet ska gå på "tjo och tjim-kurs" för att stämningen ska bli så braaaa och allting ska bli så himla rooooligt på jobbet. Det blir så om sig och kring sig och ansträngt. Bättre då att när det gäller barn, att de vuxna i hela sin pedagogik, och inte bara vissa böcker, för in ett vettigt sätt att tänka och fungera.



    2009-03-18 | 19:35:47
    Bloggadress: http://www.metrobloggen.se/piggen
  • PAPI säger:

    Men vadå, skall det inte vara högt i tak på en blogg. Jag tycker att Malla för det mesta håller en vettig diskussion, håller även med det mesta Daddy skriver på sin blogg men inte allt. Man måste för fn få ha och framföra olika åsikter utan att bli påhoppad (även om lite tjafs kan vara kul ibland så länge det inte blir personliga påhopp).



    Själv så tycker jag att barn skall veta att det finns många och olika familjekonstellationer men man behöver inte överdriva.

    2009-03-18 | 19:44:54
  • daddy säger:

    Självklart skall det vara högt i tak på en blogg, men det måste finnas ett tak. Och Malla börjar närma sig det.

    Tycker du Malla håller en vettig diskution? Där är vi inte överens. Naturligtvis får man ha avvikande åsikter. Det är ju därför

    kommentarsfältet finns. Men när man ideligen blir personlig så är det inte ok. Många av dom som skriver här inklusive mig själv

    har utsatts för fruktansvärda övergrepp gällande våra barn och då bör man inte utan att veta fakta sätta sig till doms över andra som

    hon gör. Så länge man håller sig till sakfrågorna så får man tycka vad fan man vill här inne.



    För att exemplifiera kan jag ju till exempel säga att hon, enligt min mening har helt fel gällande t ex Emils pappa. Hon ser tydligen bara

    en kolerisk barnmisshandlare, medanjag hur tydligt som helst ser en stolt, kärleksfull, men hårt prövad far som helt förklarligt blir arg

    när han får paltsmet i nyllet och stövlarna fyllda med vatten. För mig säger det rätt mycket.

    Hon dömer även Ronjas pappa Matti utan att se strukturerna och orsakerna till att han handlar som han gör. De strukturer so Astrid försöker visa. Nix, dömd och idiotförklarad även han. Jag tycker Malla ska rannsaka sig själv och se om det inte finns en del av dom fördomar därinne som hon anklagar andra för.

    Att det enligt mig är ett totalt endimisionellt sätt att se dessa sagor på kan jag också säga utan att bli personlig.

    Jag hoppas att Malla hörsammar min och andras önskan att hålla debatten på den nivån innan hon kastar sig över tangentbordet igen.



    Därmed är vi på ruta noll anser jag. Jag är inte intresserad av någon sandlåde debatt om vem som sagt vad.



    //daddy

    2009-03-18 | 22:44:24
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • torvan säger:

    Att Astrid Lindgren var en otrolig skildrare av vårt barndomsliv är vi nog alla ense om. Däremot har vi nog olika tolkningar av hennes berättelser. För mig är Mattis en pappa som mår så dåligt när han ser att hans dotter håller på att bli vuxen och han håller på att "förlora" henne. Men det är min tolkning...

    2009-03-18 | 23:08:54
  • Mia säger:

    Tror att denna diskussion grundar sig på ett missförstånd. Som jag tolkade det så var detta en "normal" förskola som fick besök av en person som ville visa att det finns andra därute än de som förekommer i 99,99% av barnböckerna, och att denna person hade TAGIT MED en hög med böcker som hon läste ur. Restan av tiden läser alltså dessa barn 100% heteronormativa sagor. Men för en eller ett par av dessa barn var kanske detta en dag som förändrade deras liv då det kanske i framtiden gör det lättare för dem att komma ut. Ska genast gå ut och köpa några "onormala" böcker och skänka till mitt barns dagis för det är verkligen inte sunt att 100% av böckerna på dagiset är heteronormativa. Jag blev iaf mer upprörd över insikten att det nästan aldrig förekommer hbt-sagor på förskolor än att några barn en dag bara hade den typen av böcker att välja på?!



    Visst, barn har bara en biologisk pappa och en biologisk mamma. Sen finns det de som har styvpappor som ibland bor med den biologiska mamman, och ibland med den biologiska pappan och omvänt, sen finns de de som lever med en biologisk mamma och en "styvpappa" som fick hjälp på traven från en donator etc etc.















    2009-03-18 | 23:11:41
  • Mia säger:

    Rättar genast mig själv. Barnen hade inte fått besök av Pia, förskolan hade valt att besöka henne på Örebro Rättighetscenter. Och för att svara på din fråga, ja daddy det tyckte jag var sunt.

    2009-03-18 | 23:55:14
  • daddy säger:

    Nu räcker det Malla. Jag bad dig rätt hövligt att inte dra slutsatser om min privata situation och mitt handlande utan att känna till fakta om det jag har genomlevt. Men du respekterar inte det. Därför tog jag bort ditt inlägg, och kommer att fortsätta att göra det till dess du ger mig den respekt som du själv anser dig så full av. Hånskratt och idiot förklaringar, ser du inte hur du beter dig?



    Jag ber dig igen. Var snäll och håll dina åsikter om vem jag är och vad som driver mig för dig själv.

    Du vet ingenting om det. Jag känner inte dig, har aldrig pratat med dig vad jag vet. Så hur kan du veta så mycket om mig, och vara imbilsk nog att du dessutom tar dig rätten att torgföra det till världen? För mig är det ett helt oanständigt beteende och jag vill inte ha det här.



    Du får gärna ha åsikter om det jag skriver, men inte om den jag är, för det vet du ingenting om. Förstår du skillnaden?

    Du ser inte mig på något konstigt korståg på din blogg skrivandes en massa elaka självgoda insikter om dig som person, eller hur? Jag skulle aldrig ens komma på tanken.

    2009-03-18 | 23:58:11
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • ann-mari säger:

    Det där med böckerna får mig att tänka på när jag gick i ettan. Vi hade en bok som hette "Miriam bor i en Kibbutz", tyvärr så hade vi ingen bok som hette " Leila bor i Shatila".



    Så det var inte speciellt PK på 70 talet när det gäller böcker...



    Undra just hur de väljer dessa regnbågsböcker av jämstalldhet som dagiset får ???

    2009-03-18 | 23:59:24
    Bloggadress: http://maukonen.wordpress.com
  • daddy säger:

    Ja, tydligen var detta inte dagisets egen sagobokshög. Jag läste artikeln lite för snabbt. Men faktum kvarstår att de här s k genuspedagogerna som inte har varken barnpsykologisk eller ens beteendevetenskaplig bakgrund anlitas på allt fler dagis. Detta är en för mig oroande utveckling. Jag må vara gammaldags, men en regel som jag har funnit fungera för mig i livet är: If it ain't broke, don't fix it. Detta gäller i allra högsta grad våra barn av bägge kön.

    2009-03-19 | 00:05:15
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Mia säger:

    daddy sa,



    "If it ain't broke, don't fix it. Detta gäller i allra högsta grad våra barn av bägge kön."



    Förstår inte vad du menar med detta...?

    2009-03-19 | 00:31:13
  • joline säger:

    Självklart har det med åldersskillnaden att göra, D. Men jag blev ändå förvånad, varför vet jag inte.. Jag förstår dig och vad du menar, men om du skulle känna dessa människor och se att deras familjer är lika lyckliga/dysfunktionella som "vanliga" familjer, så skulle du kanske kunna vänja dig vid tanken lite mer. :)

    2009-03-19 | 09:40:20
    Bloggadress: http://metrobloggen.se/melodramia
  • Mia säger:

    Jag är också född på 60-talet och jag har inte haft svårt att hänga med? Hade möjligen förstått om den kommentaren hade riktat sig till någon född på 30-40-talet.

    2009-03-19 | 10:21:37
  • daddy säger:

    Hur vreds den här diskutionen från att handla om censur av sagoböcker till att handla om transvestiter och dysfuntionella familjer?



    Jag skriver väl ingenting negativt om dessa. Mina åsikter om transvestiter har ingenting med det här inlägget att göra. Dom håller jag för mig själv.



    //D

    2009-03-19 | 13:06:23
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • pokerpappan säger:

    Har bara läst en bok för mina barn där jag var tvungen att censurera.



    Handlade om ett litet får som försvunnit och ramlat i bäcken och herden drog upp det. Den var jättegullig tills sista sidan där det stod ngt om att Jesus/herren kämpade som herden för alla sina får.



    Den överlevde inte många minuter efter jag lämnat barnens rum...



    Feminism har många likheter med religion. Den kanske viktigaste frågan är att man måste kunna ifrågasätta och diskutera båda utan att bli kallad kättare.



    / pokerpappan

    f.ö tror jag bara det är en fråga om tid innan både troende och feminist är epitet på folk vi alla (humanister?) kommer skratta åt.

    2009-03-19 | 15:41:42
  • Mia säger:

    Diskussioner tar väl den riktning de tar eller?



    Du, daddy, skrev "If it ain't broke, don't fix it. Detta gäller i allra högsta grad våra barn av bägge kön.", och jag undrade vad du menade med det?



    ang censur så är det ju som jag ser det hbt-sagor som censureras omedvetet generellt?

    2009-03-19 | 16:16:44
  • daddy säger:

    Vad jag menar med det uttrycket är att vi föds som pojkar och vi föds som flickaor. Vi föds med en kropp som är perfekt och ett sinne som är vidöppet för att ta in världen. Och så hamnar vi på dagis ooch plötsligt kommer det en tant och säger till oss att det är fel att vara pojke och det är fel att vara flicka, både och ska man vara, då blir det rätt. Blää, jag blir förbannad bara jag tänker på det. Det är att göra våld på själar som redan är perfekta som dom är. Antingen dom är högludda, tystlåtna, gillar bilar, eller dockor, tar för sig eller håller sig i bakgrunden.



    Jag kommer att tänka på scenen i Pink Floyds "The wall" där man kör barnen genom fabriken och låter maskinerna skala av allt som är individuellt och formar alla till likadana fyrkanter. Det är en jävligt bra film som man blir helt deprimerad av att titta på.



    Om man försöker laga saker som redan fungerar felfritt så kommer man bara att orsaka skador. Det är vad jag menan med, "If it ain't broken, dont fix it". (dessutom rättstavat denna gång.)

    2009-03-19 | 18:25:15
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Mia säger:

    Vilken tant var det som sa att det var fel att vara flicka eller att vara pojke?

    2009-03-19 | 18:49:40
  • daddy säger:

    Om du vill dra ner debatten till sandlåde nivå så får du sitta där själv med din hink och spade. Jag kommer inte att göra dig sällskap.



    Hur kan förresten dessa genuspedagoger, som samtliga är kvinnor och de flesta utbildade på Tiina Rosenbergs (hon som tycker att kvinnor som har sex med män är könsförrädare) Universitet i Lund, ha minsta jävla aning om vad manlighet innebär?



    Sluta exprimentera med våra barns psyken. Det är min åsikt. Du får naturligtvis ha din Mia. Jag vet dock redan vad du anser. Såvida du inte kommer med något nytt så tycker jag att vi kan lämna detta ämne nu.



    http://shootmewhileimhappy.blogspot.com/2007/10/en-genuspedagog-from-hell.html



    http://www.genusperspektiv.se/?p=147



    http://www.ka.se/index.cfm?c=86779



    2009-03-19 | 19:24:51
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • MIa säger:

    På vilket sätt drog jag ner diskussionen på en sandlådenivå?



    Du skrev,



    "Och så hamnar vi på dagis ooch plötsligt kommer det en tant och säger till oss att det är fel att vara pojke och det är fel att vara flicka, både och ska man vara, då blir det rätt. Blää, jag blir förbannad bara jag tänker på det."



    Och jag frågade,



    "Vilken tant var det som sa att det var fel att vara flicka eller att vara pojke?"



    2009-03-19 | 19:35:18
  • L säger:

    Nu har jag aldrig varit pojke (än mindre i rollen som förskolebarn på en genusinriktad förskola). Däremot kommer jag att tänka på hur en del feminister skuldbelägger heterosexuella kvinnor. Det är fel att vara tillsammans med män för det är genom kvinnlig -politisk- homosexualitet vi blir frigjorda. För det första tror jag inte en sekund på idén att heterosexuellt samliv är synonymt med förtryck, för det andra är det det bara ännu ett sätt att trycka ned kvinnor på. Lite i den fällan tänker jag mig att genusförskolor också hamnar - när de gamla normerna skall luckras upp ersätts de bara av nya (i det fallet att det eftersträvansvärda blir lugna pojkar och gåpåiga flickor). Att individen återigen försvinner till förmån för det för tillfället hippa politiska projektets ideal.



    Märk väl: detta ställningstagande har ingenting med en reaktionär syn på kön/genus att göra. Jag ser inget negativt i att barn får vidgade vyer - jag oroas "bara" över vad kollektivismen ställer till med. Om en pojke starkt identifierar sig som pojke tror jag helt enkelt inte på ett bemötande i stil med "men lilla vän, kön är inget annat än en social konstruktion".

    2009-03-19 | 20:02:32
    Bloggadress: http://ikubik.blogspot.com
  • daddy säger:

    Tur att det finns några kloka människor kvar i vårt jämställda paradis.

    2009-03-19 | 20:10:20
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • L säger:

    Daddy, kan inte du bli universitetsstuderande? Jag är hemskt nyfiken på denna masterutbildning http://www.ped.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=8024&a=29908, men känner inte riktigt för att hoppa på själv. :)



    2009-03-19 | 20:12:54
    Bloggadress: http://ikubik.blogspot.com
  • daddy säger:

    He he..Nej tack. Jag vill inte riskera min förmåga till fritt tänkande genom att genomgå något program som lär mig hur jag ska tänka.



    Dessutom har jag ingen större lust att flytta till Stockholm...

    2009-03-19 | 20:23:38
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Mia säger:

    Jag har alltid sagt att det är svårt att skilja agnarna från vetet i dessa sammanhang. Men det brukar ge sig efter ett tag. Ingrid C och Monica A, ledsen men det är inte bara LM som går på en nit. Och ja man känner sig lurad varje gång.



    daddy sa,



    "Om du vill dra ner debatten till sandlåde nivå så får du sitta där själv med din hink och spade. Jag kommer inte att göra dig sällskap.

    Hur kan förresten dessa genuspedagoger, som samtliga är kvinnor och de flesta utbildade på Tiina Rosenbergs (hon som tycker att kvinnor som har sex med män är könsförrädare) Universitet i Lund, ha minsta jävla aning om vad manlighet innebär?

    Sluta exprimentera med våra barns psyken. Det är min åsikt. Du får naturligtvis ha din Mia. Jag vet dock redan vad du anser. Såvida du inte kommer med något nytt så tycker jag att vi kan lämna detta ämne nu."

    Dessa saker ser jag tydligt, annat kan anas:

    • inte kan hantera frustrationer och motgångar

    • försöker iscensätter offentliga meningsutbyten i syfte att ”peka ut” eller förnedra andra

    • försöker skam- och skuldbelägger andra

    • byter fokus I diskussioner

    • insinuerar och provocerar

    • är arroganta och mästrande

    • talar om för andra vad andra tycker, tänker och känner



    Det hela avslutas sen med ett försök till tolkningsföreträde (definiera verkligheten, det vill säga avgöra vad som räknas till ovidkommande frågor)



    Tack och bock...

    2009-03-19 | 20:26:02
  • PAPI säger:

    En tänkvärd sak Doris sa var "Jag besökte nyligen en klass för 9 och 10-åringar, flickor och pojkar, och den unga kvinnliga läraren berättade för barnen att orsaken till krig var den inneboende våldsamma karaktären hos män. "Jag kunde se små flickor, som pöste av självgodhet och inbilskhet medan små pojkar krympte ihop i sina bänkar, redo att be om ursäkt för sin existens, redan medvetna om att detta skulle bli mönstret i deras liv."



    Vad händer med alla dessa pojkar som växer upp med föreställningen att manligt är hemskt o farligt? En kvinna satt och snackade en massa skit om sitt ex och för att förstärka bilden av exet som en riktig skitstövel så säger hon att deras 5 årige son sagt ”Jag vill inte bli pappa när jag blir stor för då blir jag som pappa”. Då tänkte jag stackars barn, vad har din mor egentligen lärt dig, vad kommer det att bli av dig när du växer upp?



    Vilken (o)tjänst gör egentligen dessa kvinnor sina barn som tar ifrån barnen deras identitet, vad skall pojken bli när han varken får vara man som sin pappa eller är kvinna som sin mor? Ytterligare en siffra i statistiken över ungdomar som mår dåligt?

    2009-03-19 | 21:08:39
  • daddy säger:

    Inte kan hantera frustration och motgångar?

    vad vet du om frustration och motgångar?



    Har du maktlöst tvingats se ditt barn misshandlas? Vänta till den dagen kommer, sen kan du diskutera frustration och motgångar med mig.



    försöker iscensätter offentliga meningsutbyten i syfte att ”peka ut” eller förnedra andra?



    Vad 17 snackar du om?



    försöker skam- och skuldbelägger andra?



    För att jag konstaterade att du drog ner debatten i sandlådan? Du gjorde ju det, genom att ställa korkade och insinuanta frågor! Vilka tanter jag syftade på kan du väl inte på allvar ha missat.



    Byter fokus i diskussioner?



    Nej Mia, jag återställer fokus i diskussioner. Speciellt när jag kritiseras för saker som jag inte skrivit i varken inlägg eller kommentarer.



    insinuerar och provocerar?



    Jaha, menar du på det sätt du gör i din kommentar? vardå?



    är arroganta och mästrande?



    Jag älskar alla dessa fingerpekande feminiser. Det tycks gå hand i hand det där.



    talar om för andra vad andra tycker, tänker och känner?



    jag tyckte precis jag skrev att du får tycka vad du vill. Jag har inga synpunkter på det.



    Jag hoppas Tack och bock betyder vad jag tror att det betyder.

    2009-03-19 | 21:15:42
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Lou säger:

    Kan inte låta bli att gå in och läsa din blogg då och då. Är väl en drömmare som hoppas att agg mellan vuxna ska försvinna, mellan kvinna och man (fd man och hustru).

    Själv är jag född på 60-talet, min familj består av tre barn, två av dessa är mina den tredje är min sambos. Den yngsta är här varanan vecka, de äldre åker till sin pappa ofta (dessa två är tonåringar idag men har alltid fått komma och åka som dom vill till sin far). Den yngre kan sakna sin pappa ibland då kommer hon extra, saknar hon sin mamma så åker hon dit extra. Jag blir så frustrerad då jag läser hur de vuxna utnyttjar barnen, varför? Jag vet att det fungerar. Jag är ingen extra mamma till lilltjejen hon har en mamma men jag är en extra vuxen som hon har fått i sitt liv och jag har fått en liten kompis i mitt liv.

    Jag har även en äldre tonåring i mitt liv, och vi har funnits för varandra sen hon var två år, tyvärr så träffar inte jag henne så ofta i dag då hon har sin mamma och pappa. Denna tjej är mina barns storasyster. Jag är även kompis med hennes mamma.



    Måste vi vuxna bråka om barnen, som jag brukar säga barnen lånar vi och det vi lånar ska vi vara rädda om.

    2009-03-21 | 18:35:21
  • Tommy Jonsson säger:

    Doris ar go hon har en helt igenom en korrekt analys av den värsta delen av feminismen.

    Genusvetenskapen är sprungen ur feminismen men frörsöker nu stå på egna ben och fjärma sig.

    Genusvetenskapen är inget annat än segregerande och inget av intresse för oss som vill ha jämställdhet.

    Daddy var rädd om din energi slösa inte bort den på de som inte lyssnar på sakliga argument utan svarar med personliga påhopp. Har själv upplevelsen att många som får slut på argument i sakfrågan går på person.

    2009-03-21 | 19:21:20

Kommentera inlägget här: