daddys

Beware the fury of a patient man

Läs Mikael Karlssons historia

Kategori: Jämställdhet

gender apartheidJag skall försöka att inte tjata så mycket idag då dagens gästinlägg är ganska långt. En trogen läsare och ibland lite "kontroversiell figur" på denna blogg är Mikael Karlsson. Bl a har jag och Mikael vid några tillfällen själva rykt ihop. Han blev t ex vid ett tillfälle tillfälligt avstängd från att kommentera här under en vecka. Mikael skickade mig sin historia efter att jag efterlyste gästbloggare nyligen och efter att ha läst hans historia så känner jag att min förståelse för honom har ökat markant. Inte för att den egentligen är vidrigare än min eller andra fäders, men kanske för att jag är så insnöad på mitt eget fall att när jag får ta del av andras på detta sätt, så blir verkligheten jag lever i så mycket mer påtaglig, och jag förstår att män kan bli både labila och ibland obalanserade av den behandling vi får utstå. Jag räknar även in mig själv i denna grupp.
Till Mikael, mig själv och andra drabbade som kommit mer eller mindre i konflikt med vår egen rörelse, vill jag efter att ha läst detta självkritiskt säga: Innan du dömer en människa, var noga med att du tagit del av hans historia. Endast på detta sätt kan domen bli rättvis. Jag vill med detta också mana till fred och försoning inom papparörelsen, så att vi tillsammans kan rikta våra ansträngningar mot vårt gemensamma mål. Att jobba för barnens rätt till båda sina föräldrar. det är hög tid. Med det lämnar jag ordet till Mikael:


Skrivet av Mikael Karlsson:

Mina upplevelser av tvister är inte så positiv i den bemärkelsen att man från soc sida kan undanhålla information, mörklägga och förneka felbehandling när de anmäls för diverse saker. Jag har heller ingen förståelse för den arrogans i bemötandet som de ibland uppvisar. Man kan få känslan att de i bland endast sitter med ett tuggummi i munnen och har fötterna på sitt skrivbord hela dagarna och egentligen inte bryr sig om barnens mående.

Jag tänkte här skriva ett blogginlägg där jag tror att många av er andra känner igen er då jag alltid ansett att mitt fall inte är unikt. Jag inledde min tvist 2005. Mamman hade beslutat att flytta från Hässleholm med sin nya kille som hon endast haft förhållande med ett par månader. Jag hade inte direkt brytt mig om det inte var för att vårat barn redan visade sitt behov av mig sedan separationen ”Vi bodde särbos”. Att jag fick reda på att hon var i ett förhållande var när jag en dag var på väg hem från jobbet. Jag såg dem ute och vandra med barnvagnen och ungarna. Visst kändes det väl till en början men gick över ganska snabbt. Ett par veckor senare ringer hon och säger att hon skall flytta från kommunen, Inte vart och inte när men att det var beslutat. Jag kontaktade då ombud och så var kampen igång.

lämplig mammaTR begärde in snabbupplysningar samt föreslog samarbetssamtal från Soc. Under samarbetssamtalen var det endast en massa anklagelser och hot om ditten och datten, detta från oss båda. Jag minns att under ett samtal mimade mamman ”Jävla nolla” mot mig när det var jag som pratade, När jag då svarade henne att hon inte behövde mima utan kan säga det rakt ut blev det tyst. Jag minns också att jag under ett annat samtal berättade att den lilla hade tagit hål i öronen ”Vilket hon ville”. Soc tyckte inte det var fel förrän jag påtalade att jag inte fått mammans medgivande eller ens brytt mig och fråga. Då började de sippra efter andan och blev helt förfärade. Hade jag gått emot en mammas bestämmanderätt??? Att mamman gjort saker utan att fråga mig var inte lika förvånande från soc och man accepterade det precis som om det var så det skulle vara.

Ombudet jag valde för denna första tiden var inget bra och jobbade för Stjärndal & Wikborn i Hässleholm. Hon satt mest och nickade. Hon kände det andra ombudet yrkesmässigt då det bara hade sina kontor ett stenkast från varandra.

Under snabbupplysningarna kontaktade Soc dagis och bestämde möten med dagisfröknarna. De hämtade in sina uppgifter och skrev ner dem och redigerade dem på sina kontor senare. När jag fick dessa hemskickade till mig blev jag förbannad. Detta då det ”enligt dagisfröknarna” ej skulle föreligga några problem för flytt.Detta om ett barn som uppvisat ett starkt utåtagerande beteende genom att hälla ut mjölk på bordet, vara våldsam mot andra barn, klippa sönder de andra barnens kläder, gå från dagis hem till pappa då personalen inte var uppmärksamma. Detta kallade man för ”rymma” mm. Det krävs ju knappast en psykolog eller kurator för att fatta att mitt barn saknade nått i sitt liv.

Jag tog kontakt med dagiset och frågade hur de kunde säga att en flytt inte skulle bli problematisk för barnet. Vad hade de för belägg för det? Dagispersonalen vred sig och sa att det var flera saker i protokollet som de varken sagt eller uttalat. Ändå hade de skrivit under soc skrivelse. De menade att de inte läst igenom vad som stod då de trodde att soc skulle redogöra för vad som sagts i sitt protokoll.

good motherMan pratade ofta ifrån soc om struktur och balans för barnet. Mamman visade upp sin struktur igenom att barnet skulle gå upp tidigt varje morgon i någon annans hem i en annan kommun och åka till dagis i vår kommun och vara på dagis hela dagen för ett sedan göra samma resa tillbaka igen ”Jag skriver ”tillbaka” för detta var inte vårat barns hem. Detta accepterades av Soc och TR men själv ser jag ingen struktur i detta. Till slut flyttade så barn och mamma till Bromölla.

Efter ett tag i allt detta trams och flams med Soc gick jag ner mig fullständigt. Två arbetskamrater som också var aktiva inom facket såg hur jag mådde och kontaktade mina föräldrar & Arbetsledning. Jag hade blivit ”psykiskt knäckt och självmordsbenägen”. Jag lades in på Piva och låg där ett antal dagar. Dock kändes det inte som om jag fick nån hjälp igenom att ligga i en säng och stirra i taket samtidigt som jag fick insomningstabletter på kvällen.

Eftersom jag nu befann mig med starka mediciner och inte direkt var kapabel att ta hand om vare sig mig själv eller någon annan valde jag själv med den insikten jag hade att avstå umgänge tills jag kände mig bättre. ”Detta har jag på en hel del Pappa/Föräldrasidor blivit ”dömd” för, men jag anser själv att detta bottnar i okunskap. Mammans svar på detta var att kontakta barn och ungdoms enheten för att skaffa en ”stöd familj”. Jag motsatte mig detta då jag ansåg att mamman handlat enbart utifrån sina egna behov tidigare och endast sett till sig själv och därmed givit barnet ett ansvar som det var långt ifrån moget för.

Dock försökte Roger Thorslund på Barn och ungdoms enheten i Hässleholm med motiveringen ”Jag skiter i hur du mår” få till ett umgänge. Detta gjorde ju knappast att jag kände mig bättre. Under denna tiden träffade jag mitt barn sporadiskt med mina föräldrar närvarande under en sommar ute med släkten vid stugan på Mönster udde. (Ligger ute på Onsalahalvön vid Kungsbacka).

Umgänget kom i gång lite för tidigt då jag inte var återställd men samtidigt kände ett tvång att ta hand om den lilla vilket gjorde att tillbaka vägen från den krasch jag haft tog lite längre tid. Men huvudsaken var att mitt barn fick ha sin kontakt.

Jag kommer nu att hoppa fram lite i tiden då detta blogginlägg annars skulle bli så långt att all plats på Bloggservern skulle ta slut. När jag kraschade ”Akut Krisreaktion” förlorade jag jobb, Ekonomi och all självkänsla. Detta har successivt byggts upp efter att jag fått rätt i vissa frågor i vissa instanser. Mitt barn skrevs in på en skola utan mitt medgivande. Man sände inte ens mig någon information. Detta fick jag reda på strax innan skolstart och jag fick själv luska ut vilken skola det gällde då X sa, "det finns ju inte så många skolor i Bromölla så du kan väl söka själv". Jag kom till slut i kontakt med skolan och gav dem en rejäl avhyvling. För att sedan gå vidare till skolinspektionen som efter långt om länge skickade beslutet att skolan agerat fel och att skolan skall uppvisa vilka åtgärder de vidtagit för att detta inte skall ske igen och vilka åtgärder de vidtagit i mitt fall.

svensk jämställdhetInget har hänt i mitt fall och jag vet inte om några åtgärder vidtagits alls. Skall dock ta reda på det. När man beslutade att jag endast skulle ha varannanhelgs umgänge visste jag att detta var för lite för den lilla och att det skulle inverka på mina föräldrars umgänge med sitt barnbarn. Därför gick vi till soc och använde oss av lagen om anhörigas rätt till umgänge. Mamman motsatte sig inte detta och ett avtal skrevs. Detta avtal varade i 6 månader och skulle vara var 6:te veckoslut sedan skulle en utvärdering göras för att se om fortsatt umgänge skulle ske. Mina föräldrar körde och hämtade den lilla varje gång och lämnade åter på söndag kvällarna. Dock blir det över 50 mil vid varje umgängestillfälle och vi ville ”när nytt avtal skulle skrivas” endast ändra för att få till att man möts på halva vägen. Detta har inte ens noterats av Kajsa Buhr på Socialen i bromölla.

Senare får mina föräldrar och jag ett brev från samme Kajsa Buhr där denne skriver, att då jag och X fått ett beslut från TR om ett utökat umgänge mellan mig och vårat barn ”2 helger av 3” så kommer dom inte att skriva nått avtal mellan mig, X och mina föräldrar, där de ges rätt att ha något umgänge. Kajsa Buhr undertecknar även med att Socialnämnden fattat detta beslut. Jag har inte fått nått protokoll från socialnämnden eller ens fått Socialnämndens ordförandes undertecknande på detta brev. Alltså är det ej giltigt.

Efter ett tag får mina föräldrar ett brev av Kajsa Buhr igen där även Socialnämndens ordförande skrivit under. Man menade även att mina föräldrar inte längre var ett öppet ärende. Nu började tjänstefelen alltså sopas under mattan. Min mamma kontaktade då Socialstyrelsens jurister om ärendet och förklarade hur det gått till. Socialstyrelsens jurister menar att Bromölla brister i många av sina skyldigheter när det gäller detta fallet. Och vid ett besök hos mina föräldrar i Fredags ”9 augusti 2009” ringer jag till Susanna W-Sjöbring Förvaltningschef på Socialförvaltningen i Bromölla för att få de paragrafer de lutar sina beslut på. Jag säger, "Jag vill ha till sänt mig de paragrafer ni lutar er på där ni kan neka oss att skriva ett avtal". Susanna Sjöbring svarar då: "Det vet jag inte om du kan få. Dina föräldrars ärende är inte aktuellt längre och därför är det nedlagt". Jag säger då: "Mitt fall är aktuellt och öppet. därmed har jag rätt att få uppgifterna". Susanna sjöbring säger: "Vi har pratat med Länsstyrelsen och de har givit oss rätten att inte fortsätta detta ärende eftersom vi inte är skyldiga att skriva avtal. Vi skrev ett avtal eftersom du och ditt X inte kunde komma överrens men vi menar att ni nu kan det". Jag säger: "Då vill jag ha Länsstyrelsens beslut skickat till mig". Susanna Sjöbring: "Vi fick det muntligt". Jag säger: "Och jag vill ha det skriftligt. Ni är skyldiga att skriva avtal om föräldrarna begär detta". Susanna sjöbring: "Du får kontakta handläggaren i ärendet om du vill diskutera detta ärende mer". Jag frågar: "Vem är det då?" Susanna Sjöbring: "Kajsa Buhr". När jag försöker nå Kajsa Buhr 2-3 minuter senare är bägge telefonerna avstängda. Man försöker alltså mörka.

svensk jämställdhetVar de har fått ifrån, att vi kan samarbeta bättre idag än tidigare vet jag inte. Vi är fortfarande i tvist och jag fick känslan av att Kajsa Buhr och Susanna Sjöbring inte vet skillnaden mellan beslut och dom från Tingsrätten. Det vet däremot jag. Jag och X är överrens om att umgänget med Farmor och Farfar varit bra och vill att det skall fortsätta. Dock vill åtminstone jag ha det skrivit i avtal om det skulle vara så att X helt plötsligt vill stoppa umgänget.

Jag lider fruktansvärt med mitt barn eftersom jag ser henne utagera när hon är i Bromölla och hon får också ha en egen resurs för att stävja henne när det går för långt. När hon är hos mig finns inget av detta alls. Skolan och X menar att hon har ”ADHD” liknande symptom, Nått som skolan inte får lov att skriva eller säga. De har inte vågat skriva det men X har uttalat det hos soc där hon fick svaret: Erat barn kan inte själv välja när hon ska ha ADHD. Hos pappa har vi sett hur lugn hon är och vi har också sett hur utåtagerande hon är hos dig. Så vi tror inte att hon har ADHD.

Vi har också fått till en ny utredning som efter färdigställandet faktiskt var opartisk och som pekade på både mina och X brister. I mitt fall var det ekonomin och att jag legat inlagd på Piva. Jag ville inte lämna in dessa uppgifter då jag inte ansåg att X hade någon rätt att läsa mina sjukjournaler. Dock blev det ett besök hos överläkaren i Hässleholm där jag fick ett intyg om mitt tillstånd efter samtal och diskussioner där han ville se min psykiska status. Jag var felfri i detta intyg. Min ekonomi har också stärkts dock efter att vi haft förhandling sist. Efter den förhandlingen sa mitt ombud till mig, ”om ert barn hade bott hos dig och man beskrivit samma problematik i ditt hem hade du direkt blivit av med barnet. Nu har man skrivit det om mamman, Då låter man barnet stanna” Vi tog också en kopp kaffe innan vi skildes åt, jag och mitt ombud och jag sa under samtalet till henne, ”om man gjort så mot X som man gjort mot mig, så hade jag agerat lika starkt för att det skulle bli rätt. Du får tro vad du vill om det, men det är sant“. Då fick jag svaret: ”Du det tror faktiskt jag att du hade gjort. Du verkar vara den typen av människa som vet vad du vill”.

Jag skriver inte detta för att få fram just mitt fall eller om just mig. Jag skriver detta för att jag tror att det finns så många fler där ute som är i, eller kommer att hamna i samma sits. Det blev långt jag vet, men tvister är ofta långa... De korta tvisterna innebär oftast att nån av parterna lägger sig.

Min personliga erfarenhet av andra fall som jag vuxit upp med:

Min pappa förlorade 2 barn vid separation under 60-70 talet. Jag har hört skrivas av vissa, att barnen självmant kommer när de blir stora... Ta inte det förgivet. Så är det inte i hans fall. Min mamma skickades till fosterfamilj i ung ålder. Hon sattes på ett tåg och fick en lapp med namnet runt halsen. När hon bodde hos fosterfamiljen fick hon sova i en docksäng. Något hon berättat fortfarande sitter kvar i henne som något som skadat henne för livet. Det var iofs länge sedan men jag har bett henne skriva ner lite om hur det var att vara ett fosterbarn hos en familj de åren och tänkte att hon kanske vill dela med sig av det här på Daddys. (Jag har fått detta och lagt det i kön, bloggägarens kommentar).

Jag har en farbror som förlorade sina barns uppväxt efter en separation där mamman flyttade från Gbg till Dalarna. Efter nästan 13 år ringer överläkaren på Bup och säger att ”du bör nog hämta dina barn. De mår inte alls bra”. Idag bor de hos Pappan och hans nya sambo har stöttat dem till 100% vilket jag tycker är berömvärt. Barnen har lyckats komma tillbaks till ett relativt normalt liv men sviterna kommer nog att sitta kvar länge. Enda gången barnen träffade pappan under boendet hos mamman var på ett motell. Det kallar inte jag umgänge. Hans ombud berättade för honom: ”Om de dömer att barnen skall bo hos dig så kommer de inte att träffa mamma, för hon kommer ju inte att åka ner. Dömer de däremot att barnen skall bo hos mamman så vet de att du kommer och hälsa på dem. Därför bör du förbereda dig att barnen kommer att få flytta”.

En kompis till mig var inblandad i en tvist och hade Bup-utredning mm. Under denna Bup-utredning fick han ingen information alls. Man bestämde med mamman, att sonen skulle få en massa narkotiska preparat för damp eller ADHD. Pappan fick inte heller den informationen. Barnen hölls i från honom trots beslut om umgänge i ca 4 år. I dag har dottern 14år gammal börjat ta kontakt. Då damp plötsligt en ny stämning ner om ensam vårdnad. En stämning som innehöll en massa sakfel och lögner. Pappan gick upp på muntlig förhandling "utan ombud". Väl där var det faktiskt pappan som knäckte motpartens advokat.

skadadTill sist skulle jag vilja ge ett boktips: Skadad av Cathy Glass. Ni hittar både boken och recentioner här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9150500422 Jag har precis läst den och blev mycket gripen av denna bok. Jag kommer definitivt att läsa mer av Cathy Glass i framtiden. Tack för att jag fick skriva min syn och min erfarenhet av detta.

Med Vänlig hälsning Mikael Karlsson.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,



Kommentarer

  • L.P säger:

    Mikael,det var för mig en kort berättelse,men som jag vet har pågått under lång tid.



    Och jag har tagit del av det du skrivit sedan tidigare,och jag kan bara skriva att det ni fått gå igenom är mycket tragiskt.



    Dessutom har Daddy rätt när han skriver att "mana till fred och försoning inom pappa rörelsen, så att vi tillsammans kan rikta våra ansträngningar mot vårt gemensamma mål. Att jobba för barnens rätt till båda sina föräldrar. det är hög tid."



    Hälsningar



    //L.P



    www.pappa-barn.se

    2009-08-22 | 23:39:25
  • Mikael Karlsson säger:

    Ok, Då registrerar jag mig på Pappa-Barns Forum då med förhoppningen att den personen som blottade mitt barn, Håller sig i skinnet.



    Att historien "Låter kort" beror mycket på att under den tiden jag var nere minns jag bara vissa bitar. Jag kortade också ner den då om jag skulle skrivit allt så hade det blivit alldeles för långt och de som skulle vara intresserade av att läsa den hade förmodligen tröttnat.



    En sak är säker när det kommer till soc, Jag kommer aldrig att kunna förlåta dem för den tiden eller de lidandet det skapat för mitt barn.



    Samtidigt tycker jag att det är viktigt för både mig, X och den lilla att blicka framåt. Även ge god kritik till de som gjorde den sista utredningen.



    Dock är det ju försent idag att komma med en opartisk utredning som kanske skulle ha givit alla en snabbare och säkrare tvist "Om det kanske till och med hade avslutats utan tvist" från början. Det är också precis som Jocke skriver, Min tvist är långt ifrån lika j-vlig som hans och Rania´s, Långt ifrån lika jävlig som många andras men tillräckligt fruktansvärd för ett barn som fortfarande idag till och med ringer från mammans och ber om ändring i överrenskommelsen då hon vill ha mer tid med pappa..



    Hon ställer ofta frågan, Om jag bodde här hade du då hade jag då fått osv osv... Vilket är mycket jobbigt då jag inte vill påverka henne men ändå vill ge henne en ärlig syn.



    I slutet på sommaren fick jag också svetningar då efter en dusch tillsammans "I en polett dusch" den lilla ställer sig öppet och berättar att hon såg hur jag gjorde när jag tvättade snoppen.... Tanken föll direkt på hur detta kan tolkas om någon vill anmäla mig för sexuella anspelningar eller dylikt.. Tanken på Jocke´s case kom upp i huvudet..



    2009-08-23 | 00:19:39
    Bloggadress: http://www.makalosa-pappor.se
  • Mikael Karlsson säger:

    Kan förövrigt berätta att jag köpte min kopia av Skadad på Maxi så den bör väl finnas på andra Maxibutiker med.

    2009-08-23 | 00:43:20
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Olle säger:

    Vafan, Bromölla. det har du inte sagt innan????



    Här bor ju jag!



    Inte för att jag har några stora förhoppningar om att våran socialtjänst ska var mer kompetent än nån annanstans, men jag och min hustru känner iaf 100% av cheferna inom barnomsorgen. Var det här du blev nekad att träffa Rania av socialen? Drt var ju för fan på samma dagis som mina egna barn i så fall. Helt sjukt

    2009-08-23 | 01:42:55
  • Mikael Karlsson säger:

    Nej, Jocke "Daddy" och Rania har inget med bromölla att göra, Men jag har.

    2009-08-23 | 02:28:48
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Farmor säger:

    Jag lider med alla orättvist behandlade föräldrar i vårdnadstvister och konstaterar att socialtjänsten har alldeles för dålig självkännedom och utbildning för det maktfullkomliga arbete de är satta att göra. Det är den stora tragiken. Efter att ha lyssnat på de ljudfiler Jocke har aatt ut så kan jag höra vilken dålig empati de har med en förtvivlad förälder. Och hur de slingrar sig och ljuger om vad de har gjort men framförallt inte gjort för att lösa problemet för barnet. Det är fruktansvärt och jag hoppas att man snart uppmärksammar detta tragiska faktum i de stora medierna. Intressant med anhörigumgänge. Det ska jag tänka på och utnyttja om det går och är tilfälle för. Jag antar att det hade varit omöjligt i sommar med tanke på den falska anklagelsen om sexuella övergrepp men i framtiden. Tack Mikael för din berättelse och heder till alla kämpande pappor som inte ger upp inför ondska och dumhet! Joakim, du gör ett viktigt arbete med din blogg!

    2009-08-23 | 11:33:55
  • AirForceOne säger:

    Helt ärligt Mikael, var det verkligen som du skriver att du "dömdes" på forum och av pappgrupper? Som jag minns det så var du egentligen ganska odräglig och alla som försökte sig på att ge dig konstruktiva råd fick sig en släng av sleven. Själv fick jag tillmälet "jävla idiot" och en aktiv person i en pappaorganisation som försökte råda dig med vad jag tyckte var mycket förnuftiga råd fick schavottera på en av dina hemsidor där du hängde ut vederbörande och spydde ut din galla. Min uppfattning var nog snarare den att du gjorde dig ganska omöjlig, inte att andra var "omöjliga" mot dig. Ditt mående kanske förklarar att du agerade som du gjorde fast det inte ursäktar det.

    Men det där är historia nu. Jag är uppriktigt glad över att du mår mycket bättre, att du lagt ned "vendettan" och istället prioriterar rätt saker.

    Fortsätt med det. Jag tycker att det låter helt ok att gräva ned stridsyxorna, låt oss röka fredpipa istället!

    2009-08-23 | 16:54:34
  • simone säger:

    Men guud, hon är ju helt väck!

    2009-08-23 | 17:54:53
    Bloggadress: http://fattybom.blogg.se/
  • Rospiggen säger:

    Har nu läst vad du skrivit Mikarel och tycker det är helt jäkla galet och fruktansvärt det ditt barn och du har fått gå igenom. Hur gammalt är barnet nu? Sova i en docksäng??? Ser fram emot din mammas berättelse.

    2009-08-23 | 18:01:55
    Bloggadress: http://www.metrobloggen.se/piggen
  • Mikael Karlsson säger:

    AirForceone: Du har visst inte landat ännu. Hur som helst, innebär inte att bara för jag kanske tar ett eller två steg tillbaka betyder att jag ger mitt fulla förtroende för organisationerna men kanske att jag kan vara behjälplig i vissa avseenden. Din övriga lilla kritik tar jag med en nypa salt. Tyckte mest din skrivelse var och är lite löjeväckande och gav mig ett smile på läpparna.



    Rospiggen: Den lilla är nu snart 7år. Jag säger som så mångengång förut, Mitt fall är inte unikt även om alla fall är unika på sitt sätt. Jag hoppas att den skrivelsen min mor gjort kommer att visa att vissa saker faktiskt inte gått så långt fram i vårat samhälle.

    2009-08-23 | 19:31:38
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • L.P säger:

    Mikael,jag tycker det är bra gjort av dig att ta ett steg tillbaka.



    Att AirForceOne skriver som h*n gör,tycker jag inte heller är konstigt,alla har vi minnen och åsikter.



    Men vad som skett tidigare bör man bara lägga åt sidan,då detta inte är av nån större betydelse längre,istället finns det så mycket mer vi kan göra tillsammans för att kanske skapa ett bättre samhälle där,barn tillåts vara barn,och föräldrar tillåts vara föräldrar.



    Idag vet man att det inte är en självklarhet att "barn tillåts vara barn,och föräldrar tillåts vara föräldrar".



    Vilket kanske också färgar kommande generation om man inte gör nåt åt hur vårdnads/umgänges ärenden handläggs och hanteras.



    Alldeles för många barn och föräldrar har idag ingen eller mycket liten kontakt med varandra,vilket i sin tur skapar relationsproblem för dessa barn i deras vuxenliv.



    Att alla barn har behov av både pappa OCH mamma är självklart.



    //L.P



    www.pappa-barn.se

    2009-08-24 | 01:17:08
  • Mikael Karlsson säger:

    För det första LP vet jag inte ens vem AF1 är. Har aldrig sprungit på detta nick, Men anar att det kan vara den personen som var med och startade allt rabalder på Pappa-Barn, Och då misstänker jag att du vet vem. Den andra "Mycket aktiva Pappa-aktiva snubben" har jag heller ingen aning om vem det är. Bryr mig knappast, Har knappast kallat nån för "J-vla idiot", Jag använder inte det vokabuläret. Det borde de som läst mina skrivelser åren igenom se, så det var mest det jag tyckte var komiskt, Kanske är det nån som drar de igång en ny vända av sin föreningarnas aktiva "Dödshjälp" som de utför igenom att börja om och harkla sig igen. Det är ju just det man gör mot föreningarna när man som AO1 skriver som denne gör.



    När Bråket på PB var, var jag inte deprimerad längre. Och jag tar inte åt mig av kritiken när det gäller det bråket där. Jag tror inte ens att AO1 har nått med PB att göra. Där av lägger jag ner diskussionen omkring det som varit. Men jag har fortfarande ungefär samma åsikter idag som då med tanken på vad som skedde vilket jag nämnde i min första kommentar.

    2009-08-24 | 01:42:51
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Mikael Karlsson säger:

    En sak till Ao1, När du pekar på texten: "Helt ärligt Mikael, var det verkligen som du skriver att du "dömdes" på forum och av pappgrupper?"



    Så var det innan den tiden som du kalla odräglig. Och det har inget med den tiden som diskuteras här i efterhand heller. Tror du blandar Koddar med morötter.

    2009-08-24 | 01:46:52
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • L.P säger:

    Jag vet inte heller vem AF1 är!



    Men jag är riktigt trött på att folk försöker skapa intriger och "ser" komplotter både "här och där".



    Istället så ruskar jag bara på mig,och fortsätter verka inom P-B...



    Så just nu sitter jag och donar o putsar på Pappa-barns forum,och är du seriös med att vilja vara behjälplig,så är jag intresserad av att ta del av dina tankar kring,vad du menar med "behjälplig"?



    Citat:Mikael.



    kanske att jag kan vara behjälplig i vissa avseenden.



    Citat slut.



    Hälsningar



    L.P



    www.pappa-barn.se



    2009-08-24 | 02:11:13
  • Bur-q-ua12 säger:

    "Daddy" manade inledningsvis "till fred och försoning inom papparörelsen" och betonade vikten av det påstått gemensamma målet:



    "Att jobba för barnens rätt till båda sina föräldrar.".



    Är DETTA verkligen det gemensamma och primära målet för papparörelsen?



    Är DETTA verkligen vad man bör fokusera mest på?



    Jag och Sällskapet Bur-q-ua anser att barn i Sverige, oavsett ålder, ges alltför stora rättigheter och makt över sina liv, medan umgängesföräldrar inte har någon makt eller rättigheter alls.



    !



    Även boföräldrar har rättigheter och makt över barnen.



    Om en umgängesförälder ska förvägras verkställighet av en vårdnadsdom, så krävs bara att barnet till en socialsekreterare eller av domstol utsedd s.k. "medlare" (=splittrare) uppger att det inte vill bo hos denna (läs: fadern), oavsett skäl (!), så behöver det inte heller göra det.



    Så enkelt och godtyckligt är det att fasa ur en far från sina barns liv.



    Att barnet kan vara manipulerat av boföräldern är en till synes självklar sanning, som likväl måste bevisas i en rättssal.



    !



    Tiden går emot umgängesföräldern, liksom barnets påstådda "mognad" (=tillräcklig "mognad", för att välja bort sin släkt).



    Enl. gällande rätt, så har BARNET, inte föräldern, rätt till umgänge, även om jag har sett en tingsrättsdom, som medger modern (tillika vårdnadshavare) rätt till umgänge.



    Är det SÅ vi vill ha det?



    Nej.



    Man måste börja kunna tala öppet om vikten av rättvisa mellan FÖRÄLDRARNA, föräldrars rätt att bestämma över sitt barn, snarare än tvärtom.



    Så länge inte någon av föräldrarna har begått något brott, så MÅSTE samhället kunna ge dem likvärdiga rättigheter som föräldrar.



    I annat fall, får vi "fenomen", såsom att barn misshandlar sina lärare, är uppstudsiga mot föräldrarna, att föräldrar blir "curlingföräldrar", etc.



    Vi får ett samhället, där ingen "sätter ned foten".



    Än en gång:

    är det så vi vill ha det?



    Ska samhället betrakta barn som just barn eller som vuxna?



    Ett barn saknar förmåga att se konsekvenserna i beslut, som innebär att det väljer bort sin ena förälder och dennes släkt.



    Likväl är lagen utformad på ett sådant sätt att barn kan fatta sådana beslut.



    Ingen har ju definierat det urvattnade begreppet "barnets bästa", som lika gärna hade kunnat bytas ut mot:



    1.) "världens undergång" (prova själv att byta ut det i den dom du har i din ägo)



    2.) "dagens väder" ("det är inte lämpligt, med hänsyn till dagens väder, att barnen träffar sin far)



    3.) "2:a världskrigets offer" ("med hänsyn till 2:a världskrigets offer, så bör inte barnen ha umgänge med NN")



    Till sist...

    :o)



    LÄSTIPS

    ("Motion 2008/09:C455 Nya vårdnadsregler", av Fredrik Schulte (m), m.fl, ursprungligen en motion från 2007, med beteckningen: "Motion 2007/08:C394", av Fredrik Schulte (m))



    Länk:

    http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02C455



    Den motionen är mycket välskriven och säger något om detta mörker i svensk rättvisa.



    Bl.a. talas om "ett allvarligt och omfattande strukturellt samhällsproblem".



    Trevlig läsning.

    2009-08-24 | 05:55:06
    Bloggadress: http://www.societyofbur-q-ua.tk
  • Karina säger:

    Mikael, jag måste bara fråga, tror jag har svårt att förstå din berättelse: du har regelbundet umgänge med din dotter? Ni tvistar med soc om att skriva avtal med farföräldrarna?



    Jag är förmodligen helt fel ute, men det är detta jag kan urbena från din berättelse...

    2009-08-24 | 09:07:27
  • Mikael Karlsson säger:

    Karina: Nej, Vi tvistar inte om mina föräldrars umgänge. Men när soc inte följer anvisningar från lagar och balkar sparkar jag bakut. Tvisten jag är i handlar om boendet. Jo det stämmer att jag har regelbundet umgänge. Tidigare hade jag vartannan helg. Ett umgänge som gjorde att jag inte ville offra tid på att åka iväg med min dotter för att mina föräldrar skulle få träffa den lilla regelbundet.



    Då löste vi det så att mina föräldrar fick ett eget umgänge. Ett umgänge som skulle omförhandlas efter 6 månader "För att se hur det funkat för den lilla" Vilket funkat bra. Dock menar soc att de inte vill fortsätta skriva avtal. Jag frågade den lilla så sent som i helgen om hur hon kände för att fortsätta åka hem till farmor och farfar, och hon ville fortfarande det.



    2009-08-24 | 09:48:58
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Mikael Karlsson säger:

    Till Farmor:



    Jag tycker visst att du ska söka umgänge med Rania. Vikten av nära kontakt mellan Dig och Barnbarn är oerhört viktig. Jag får många gånger frågan från de som läser när jag skriver om anhörigumgänge varför jag tycker det är viktigt att ha det skriftligt.



    Det är så att föräldrarna kanske inte ser den vikten i att barnet skall ha en bra och nära kontakt med Mormor,Morfar, Farmor eller farfar. Men den kontakten är oerhört viktig. Barnen måste få känna att de har rötter. Att det finns någon utöver de bråkande föräldrarna som kan och vill bry sig utanför hemmet. Ofta kan en sådan plats hemmas hos andra bli en fristad där barnen kan få pusta ut.



    Jag ser bara tillbaka på mitt barns fristad, vilket var och är en viktig del i hennes liv. Nu har hon inte haft umgänge på ett tag och då börjar hon känna av tvisten IGEN. Utan att vi ens bråkat inför henne. Vi har fört normala dialoger inför den lilla när hon hämtats av mamman. Dock kom kommentaren från den lilla i går till mamman innan de gick att "Mamman du har lovat att sluta bråka med pappa". Vi har inte bråkat och jag har inte pratat med den lilla om tvisten. Men barn känner av det ändå. Dom ser det på dig som förälder.



    Jag tycker att du skall inkomma med en ansökan om umgänge, Använd samma blankett som föräldrar använder då det inte "Vad jag vet" finns någon blankett för far och morföräldrar. Jag kan dock se om Åsa Jidebom i Bromölla är tillbaka från sin sjukskrivning för hon skapade en blankett för mina föräldrar och om jag får tag i den så är jag mer än glad att översända den till dig så du kan ansöka om umgänge. Tyvärr var och är det hennes vikarie som motsätter sig att skriva ett fortsatt umgängesavtal vilket jag hoppas kommer att ändras när Åsa är tillbaka. Vikarien är alltså Kajsa Buhr.

    2009-08-24 | 11:45:05
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Ibis99 säger:

    hmm no comment mikael... Var och en är skyldig till sina handlingar.. utifrån val vi gör i livet...



    Utgår man från att det ska gå åt pipsvängen så är risken ganska stor att det blir en självuppfyllande profetia.



    Men det kanske är så enkelt att om du går i täten o håller dig själv i kragen så följer andra på...



    Nåja historien kan vi inte förändra, knappt dagen vi står i men framtiden äger vi utifrån dom val som vi gör kommer att forma framtiden...



    Lycka till..

    2009-08-24 | 12:47:09
  • Mikael Karlsson säger:

    Och om du "Ibis99" inte postar bilder på mitt barn så kanske jag inte blir så förbannad.

    2009-08-24 | 14:26:43
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Ibis99 säger:

    hmm om du Mikael inte postade en massa anklagelser från början på min bror så .... Men efter som du anser att du är utan synd så kan du kasta första stenen.



    Roligt att du skriver bilder o inte bild(skillnad på flertal och ental) Men allt för att det ska passa historien...



    Fantastiskt att du vill regga dig igen på PB som du gjort allt för att släpa i skiten på din egen sida... Men jag väntar bara på att du ska koppla bilden till anklagelser som är falska som du själv värjer dig emot o framför allt med tanke på den du gästbloggar hos..



    Gissar på att du var förbannad lååångt innan bilden. Men väljer att tro att jag gissar fel givetvis.smileys med ett blinkande öga



    Nåja jag skulle verkligen vilja höra moderns historia i ditt fall.. Men har alltid beundrat dig för din förmåga att vända o vrida på text..



    Heders till dig Mikael för du är verkligen en duktig skribent....



    2009-08-24 | 15:39:19
  • Mikael Karlsson säger:

    Tack för att du anser att jag är en duktig skribent. Jag försöker att använda mig av ett sätt att skriva så folk förstår.



    Jo visst har väl alla tvister mer än en sida.



    Skillnaden mellan många och mig är att jag inte direkt går på mitt X om henne utan vill mer peka på myndigheternas brister. Du har ju fått mail från mitt X på nått av alla dina mailadresser. Så du måste väl ha fått hennes sida eller?



    Dock skrev hon nog inte till dig av den anledningen som du tror utan mer från en vinkel om märkliga brev hon fått gällande vårat barn. Saker som även hon vet är fullkomligt fel. Men dom breven känner du säkert inte till.



    En annan sak jag tycker är offantligt intressant är att du är så fruktansvärt glad att komma in och skriva när det handlar om just MIG. Jag är glad att jag kan dra folk till mig. Det måste ju betyda att jag har något mycket intressant att förmedla.



    Gällande Bilden, Din bror är en vuxen människa, Han kan försvara sig själv. Ett barn i 5års åldern kan däremot INTE det via dessa forum eller de kanaler som används inom föräldrapolitiken där av anser jag att DU inte är lämplig i dessa frågor med tanle på vad du kan ta dig till med andras barn och tvister.Dock min personliga åsikt. Att din bror valt att inte själv uttala sig är ju upp till honom. Då måste det vara bättre och skönare att skicka fram andra som kan sköta snacket åt en.



    Hur som helst, Nu kommer jag att nonchalera flera uttalanden från dig, Du har ju inte direkt nått vettigt att tillföra i diskussionen.



    //Mikael Karlsson

    2009-08-24 | 16:12:17
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Adam Weisshaupt säger:

    Mikael;

    Jag har ju tidigare uttryckt att det var svårt att förstå dig men jag känner för dig och din kamp för barnet. I detta stöder jag dig till 100%. Ändå så hoppas jag att du en dag förstår att den här rörelsen måste stå stark och att man kanske ibland är tvungen att svälja en och annan kommentar (däremot inte sagt att jag vet vad som hänt)

    En del kommentarer eller kommentatorer kommer alltid att vara "syrliga" men vi måste försöka att få fred i vår rörelse och då måste man ta ett steg tillbaka ibland (gäller samtliga)

    Av vad jag kan se så är de flesta glada över att du skrev och berättade om din situation, starkt jobbat Mikael!

    2009-08-24 | 18:41:21
  • L.P säger:

    Citat Mikael.



    Tyvärr var och är det hennes vikarie som motsätter sig att skriva ett fortsatt umgängesavtal vilket jag hoppas kommer att ändras när Åsa är tillbaka. Vikarien är alltså Kajsa Buhr.



    Citat slut.



    Varför vill hon hjälpa till med ett fortsatt umgängesavtal?



    Det borde ju ligga i barnets eget intresse att det skrivs ett avtal för henne,då det handlar om hennes bästa(hennes relation till dig som pappa).



    Och relationen ska man ju bejaka så långt det är möjligt mellan barn och förälder.



    Verkar ju vara ett märkligt sätt att hantera umgänges avtal på av K.Buhr,när man läser kommentaren.



    Vilka skäl har Kajsa att inte medverka?



    //L.P



    www.pappa-barn.se

    2009-08-24 | 21:49:08
  • hampus säger:

    Mikael Karlsson:



    Din story berörde mig. Jag är sådan att jag inte har tillgång till samma upplevelser som ensamstående pappor, men jag står med dig, jag stödjer dig med det lilla jag kan... jag skall minnas din historia och aldrig mer låta någon kritiker till pappors rätt gå osvarad.



    Som med alla andra pappors nederlag.



    Kram

    2009-08-24 | 21:56:25
  • Leroy säger:

    Mikael och Ibis.



    Jag hoppas Ni sett hur politiker och nämndemän hoppat på organisationer som värnar om barnens rätt och möjlighet utifrån Daddy´s blogg.



    Det är ju sjukt att det inte skall vara så att saker får bli prövade och det får handla om vilja, lämplighet och förmåga.



    Att en del väljer att rent taktiskt ställa dig Mikael och Ibis mot varandra.



    Jag har sett det för och det är tråkigt att behöva se.



    Leroy

    2009-08-24 | 22:59:47
  • Leroy säger:

    Make Peace not War!



    Ta direktkontakt och red ut så att inte de som vill sabbotera får möjlighet. De borde ha blivit ifrågasatta långt tidigare. De använder oftast omvänd logik elller 3é part och struntar i om det finns två föräldra som skall granskas eller utredas de hävdar att man måste lyssna till den som påstår.

    Inte att granska hur hela verkligheten ser ut.



    Leroy

    2009-08-24 | 23:11:04
  • Mikael Karlsson säger:

    Jag har nu pratat med Åsa Jidebom på Bromölla socialförvaltning angående den blankett hon ändrade. Med tanke på att blanketten inte är "Giltig" i andra kommuner, ville hon inte skicka mig en sådan.



    I samma samtal pratade jag med Åsa Jidebom om varför man inte vill ordna fortsatt umgänge med mina föräldrar fick jag svaret.



    Åsa Jidebom har begått fel när hon skrev avtalet "Dock var vi föräldrar överrens men det spelar ingen roll". Eftersom jag hade ett umgänge "varannan helg" är det min uppgift att se till att barnet får träffa sitt barnbarn enligt Åsa Jidebom.



    I diskussionen menar jag då att om en förälder "rent allmänt" har varannan helg så kanske denna förälder inte vill dela med sig av den dyrbara tiden "lilla tiden" som denna förälder har umgänge.



    För om man skall se på det hela utifrån logiken.



    En boendeförälder kan i stort sett när som helst åka hem med barnen till sina föräldrar, Det kan ju inte en umgängesförälder. Den har en ganska så restrektiv tid att umgås med sitt barn och på mycket kort tid försöka ha en vardaglig tid med sitt barn. Att en förälder skall kunna ha vardaglig kontakt med sitt barn i ett vartannat helgumgänge är ganska omöjligt. Barnet får ju en så liten del av det förhållandet hos den umgängesföräldern.



    På den tiden skall barnet "Landa", "Umgås", "Leka", "Sova", Äta, "träffa släkt och vänner" för att sedan åka till boendeföräldern igen. Man har som varannan helgförälder igentligen bara en heldag till aktiviteter.



    Jag kommer att driva denna frågan vidare då jag anser att det är en viktig del av barnens liv som går till spillo.



    Dock har ju inte Jocke vad jag förstått fått till ett umgänge ännu och där av kan ju i så fall Jockes mamma ansöka om umgänge.

    2009-08-25 | 14:07:51
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se
  • Daddy säger:

    Alla fall där en fullt duglig och älskande förälder endast medges umgänge 4 dagar i månaden är barnmisshandel.



    2009-08-25 | 20:22:31
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Mikael Karlsson säger:

    I agree. Det skulle vara standard med VV. Det är därför jag är lite för Kommunarrest med tanke på barnens rätt till båda föräldrarna.



    En boendeförälder skall inte kunna flytta för "Kärlekens skull" och sen skall barnen bli lidande, "Samt den andre föräldern" Tycker det borde finnas starkare själ än så för att splitra förälder och barn.

    2009-08-25 | 21:28:31
    Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se

Kommentera inlägget här: