Hur man pressar "sanningen" ur en 4 åring
Kategori: Barn
Detta är tyvärr EXAKT metoden som använts i förhöret med mitt barn av förundersökningsledare Maria Brage på Barnhuset i Göteborg. Barnet nedan behöver dock inte stå ut med förhörsledaren i mer än några minuter. Mitt barn tvingades utstå övergreppet betydligt längre än så. Titta på klippet så blir min poäng förhoppningsvis tydlig.
Jag ringde idag till Polis Maria Brage och ställde några frågor. Bl a ville jag veta hur detta förhör hade gått till och varför jag och min advokat inte kallats. Att denna dam inte gillar mig något vidare döljer hon inte direkt. Eller så är det att få sina arbetsmetoder avslöjade på internet som hon inte tycker om. Om jag skulle gissa så är det nog både och. Hon ville inte svara på frågan om var jag skulle vända mig för att anmäla henne för tjänstefel utan hänvisade till åklagaren i fallet som hon inte ens visste namnet på utan fick leta upp det. Per Åke Kvarnström på Uddevallas åklagarkammare är det visst. Tilläggas kan ju då att det i åklagarnas handbok rörande handläggning av fall rörande sexuella övergrepp på barn så står bl a:
Åklagaren bör vara specialiserad och ha genomgått kursen Övergrepp mot barn.
Förundersökningen skall bedrivas aktivt. Det åligger åklagaren att tillsammans med förhörsledaren noggrant planera
förundersökningen med särskild tonvikt på förhören.
Frågan om att begära förordnande av målsägandebiträde eller särskild företrädare för barn skall alltid övervägas tidigt, i princip i samband med att förundersökning inleds.
Åklagaren bör alltid närvara (i medhörningsrum) vid förhör med barn.
Möjligheten att anlita barnpsykologisk, barnpsykiatrisk eller annan expertis under förundersökningen, bl.a. som stöd till förhörsledaren, bör uppmärksammas mer. Särskilt i fall där barnet är sex år eller yngre eller där barnet har något fysiskt eller psykiskt funktionshinder.
Jo, förutom det som nämns i handboken för åklagare ovan så ifrågasätter jag inte minst följande:
Enligt 17§ FUK ska förhör med någon som är under 18 år planeras och verkställas på ett sätt som gör att det inte uppkommer fara för att barnet som förhörs tar skada. Om förhöret rör sexuallivet bör särskild varsamhet iakttas. Förhöret får inte göras mer ingående än omständigheterna kräver.
Antalet förhör får heller inte överstiga det som är absolut nödvändigt med hänsyn till barnets bästa och utredningens art.
Enligt 19§ FUK bör någon med särskild sakkunskap i barn eller förhörspsykologi biträda vid förhöret eller yttra sig angående värdet av barnets utsaga vid fall där barnets utsaga är av avgörande betydelse för utredningen
Förhöret ska skrivas ut i sin helhet i dialogform. Vid den här typen av utredningar är det viktigt att de exakta ordalagen skrivs in i protokollet. (riksåklagarens allmänna råd RÅFS 1997:11).
Förhör med barnet bör hållas inom två veckor från det att åklagaren beslutat att inleda förundersökning eller att överta förundersökningen från polisen.
Om åklagaren inte är närvarande under förhöret bör särskilda skäl föreligga. Ett minimikrav som ställts är att åklagaren i vart fall skall vara närvarande vid ett av målsägandeförhören, helst det som kan kallas huvudförhöret. Om åklagaren närvarar vid förhören får förhörsledaren stöd. Dessutom kan kompletterande frågor ställas av åklagaren, eventuella brister i förhöret avhjälpas eller förhöret helt avbrytas om det inte leder någonvart. Vidare får åklagaren omedelbar kännedom om innehållet i barnets utsaga genom att se och höra förhöret när det hålls. Detta innebär att tid kan besparas. Åklagaren kan då genast lämna nya direktiv eller fatta beslut och förundersökningen kan därmed drivas vidare både effektivt och snabbt.
Den tekniska utrustningen ska ha hög kvalitet och vara diskret placerad. Kameran ska vara rörlig så att den kan följa barnet runt i förhörsrummet eftersom barn sällan sitter helt stilla under förhör. Både kameran och ljudupptagningen måste fungera väl då barnet ofta gömmer sig i sina kläder eller under möbler när barnet känner skam eller rädsla. Även svaga ljud måste kunna spelas in.
Ledande och suggestiva frågor, liksom mutor, ska undvikas. Ibland kan dock ledande frågor vara nödvändiga vid barnförhör, i synnerhet när det gäller de allra yngsta barnen. Utan ledande frågor kan det vara omöjligt att få fram detaljer ur barnets utsaga. En berättelse eller ett svar ska aldrig tvingas fram.
När barnet sedan känner sig redo att berätta är det viktigt att det sker genom en fri berättelse. Barnet ska få berätta på sitt egna sätt och i sin egen takt. Helst ska inga frågor ställas i detta skede. Förhörsledaren ska inte på förhand bestämma ett visst händelseförlopp, utan sträva efter ett flexibelt tänkande kring barnets upplevelser och situation.
Vidare ska en och samma fråga helst inte ställas mer än en gång, för då kan barnet tro att det svarade fel första gången och därför ändra sin berättelse. Alternativt kan förhörsledaren innan förhöret kommer igång berätta att om en fråga upprepas beror inte detta på att barnet svarat fel. Problem uppstår också om barnet inte svarar på en viss fråga som därför ställs flera gånger. Till slut finns risken att barnet chansar med ett svar, vilket förstås inte är önskvärt.
Vid förhör med barn kan olika hjälpmedel användas. Man kan låta barnet teckna eller visa vad det menar med leksaker eller handlingar. Detta kan hjälpa barnet att hitta en öppning för att börja berätta och att bearbeta sina intryck av den aktuella händelsen.
Forskning har visat att fyraåringar vid fri återgivning av en händelse kan berätta dubbelt så mycket som tvååringar, men bara hälften så mycket som femåringar. Tvååringar är dessutom mer beroende av ledtrådar i miljön för att kunna berätta. Fyraåringar är mindre beroende av sådana ledtrådar och femåringar kan återge en händelse lika bra utan ledtrådar som med. Vid fem års ålder talar barn som vuxna. Ordförrådet är dock begränsat fortfarande och innehåller 1 500 ord, jämfört med 60 000-120 000 ord hos vuxna. Inte heller uttrycksmetoden är lika sofistikerad, varför barn i denna ålder inte kan uttrycka sig helt precist och därför lätt kan missförstås.
(Cederborg 2000, s. 45-49, Dahlström-Lannes, s. 125-126, 141, Christianson 1999, s. 28, Christianson m.fl. 2000, s. 127-128, SOU 2000:42, s. 71 samt BR 2006:02, s. 68-70, 102, Heidi Stenberg, när brottsoffret är ett litet barn, BR 2006:02, s. 17-18, 52-54, 101, jfr. Schelin 2007, s. 121).
Förhöret med dottern har definitivt skadat henne. Ett barn på 4 år skall exempelvis inte tvingas att rita bilder på sin pappas snopp. Förhöret har också gjorts mycket mer ingående än vad omständigheterna krävt.
Ett nytt förhör är med henne är redan inplanerat till i mitten på Juli (exakt datum har jag inte fått). Där skall jag dessutom tvingas att titta på vidrigheterna i ett angränsande rum på en TV skärm. Vilken vettig människa som helst inser väl efter de förhör som hållts att ytterligare förhör inte är absolut nödvändiga.
Vad jag vet har ingen barnpsykolog varken funnits närvarande eller fått uttala sig om förhöret som hållits.
Åklagaren som jag inte vet om han är specialiserad på dessa typ av fall, (det vill han inte svara på) har inte har närvarat vid förhöret av henne. Inte heller deltagit i någon planering av förhöret. För om så vore fallet borde ju förundersökningsledaren åtminstone ha känt till hans namn på rak arm. Då undrar jag vilka särskilda omständigheter som hindrat honom att utföra sitt jobb?
Från det datum då förundersökning väcktes till det andra förhöret med dottern är inplanerat har det gått två månader och inte två veckor som är den tidsgräns som nämns i handledningen. Två månader får alltså mormor på sig att förbereda barnet för det andra förhöret med sin sjuka indoktrinering.
Förundersökningar som gäller sexualbrott mot barn skall bedrivas skyndsamt och effektivt. Det slås fast bl a av JO 2005/06 s.95. De skall inte ta längre tid än tre månader om inte särskilda skäl föreligger. Då det andra förhöret med mitt barn hålls har det gått 4 månader. Vilka särskilda skäl föreligger i detta fall? JO säger vidare att all tid som är passiv, dvs beror på semestrar, tjänsteresor, personalbrist el dyl är oacceptabel.
Den tekniska utrustningen skall vara av den kvalité att även svaga ljud kan uppfattas. Den exakta ordalydelsen är viktig i förhöret. Alla som läst förhöret med min dotter ser ju att ordet (ohörbart) förekommer i i stort sett varenda mening. Bara detta är skäl nog att förhöret som helhet bör underkännas.
En och samma fråga skall inte ställas mer än en gång står det tydligt i polisens handledningslitteratur. Räkna efter hur många gånger förhörsledaren ställer frågan om "pappas hemlighet" under förhöret. Trots att barnet svarar på frågan så nöjer sig inte förhörsledaren med svaret utan ställer istället om samma fråga gång på gång tills hon får det "rätta" svaret. Detta ÄR ett rent övergrepp på mitt barn.
Ni som fortfarande inte förstår varför jag nu är heligt förbannad kan ju toppa med den muntliga förberedelsen i det nya vårdnadsmålet som jag väckt hos tingsrätten i Varberg. Där fiskal Hanna Westgård tar ifrån mig umgängesrätten med mitt barn av "skyddshänsyn". Detta enbart på uppgifterna som förelåg vid detta tillfälle. Att jag duschat och delat dubbelsäng med min 4 åring.
Istället har man med en flagrant avsaknad av barnperspektivet lämnat henne i händerna på hennes mor och mormor som ständigt blir betrodda, oavsett hur många gånger dom avslöjas som lögnare.
Att jag inte fått vetskap eller kallelse till förhöret med min dotter berodde på att jag inte vid den tidpunkten var delgiven misstanke om brott. Och det blir ju bekvämt för då får dom ju chansen att utsätta henne för detta äckliga förhör ifred.
Att förhöra barn ställer stora krav på förhörsledaren. Tidigare fanns en bestämmelse i FUK (förundersöknings kunggörelsen) om att den som förhör barn ska ha en särskild fallenhet för uppgiften, men detta kriterium har tagits bort från lagtexten. Trots att lagstiftaren uppmärksammat det faktum att förhör med barn markant skiljer sig från förhör med vuxna, beskrivs det inte närmare vilken kompetens som krävs för uppgiften. Det framstår dock som klart att det inte rör sig om kunskaper och erfarenheter som kan införskaffas genom några veckors fortbildningskurs.
Ingenstans i barnkonventionen kan jag hitta någon paragraf om att lagarna skall gälla olika för kvinnor och män. Ändå sker denna diskriminering idag för öppen ridå i Sverige. 95% av alla som fälls för brottet sexövergrepp mot barn är män.
Läs gärna Tomas Qvicks advokat, Thomas Olssons artikel i advokatssamfundets tidskrift "advokaten": Vem skall förlika sig med att bli oskyldigt dömd? För er som fortfarande lever i villfarelsen att detta sker ytterst sällan rekommenderar jag också ett besök på bloggen Falskt anklagad. Målet med denna blogg är att lämna mitt fall i händerna på den enda domstol där jag tycks ha en chans att få upprättelse, folkets. Och om jag på samma gång kan öppna ögonen på några fler så är det en framgång för barnens rättigheter inte minst.
En person som Liza Marklund utses som svensk representant för UNICEF. Man undrar lite stillsamt medan man misstroget skakar på huvudet varför inte detta väcker mer debatt? En kvinna som samvetslöst ljuger och skadar barn för egen vinnings skull, kunde vi verkligen inte hitta någon bättre? Och varför reagerar människor inte kraftfullare när det blir pinsamt tydligt att våra makthavare och medier vägrar att berätta sanningen?
En dag inom kort kommer allt jag har skrivit här bevisas vara sant. Den dagen kommer folk att ställa sig frågan, hur kunde detta få ske mitt framför våra ögon? Men jag fruktar att det kommer att vara för sent för mitt barn då. Misshandel och övergrepp kastar skuggor som är livslånga.
Snälla kan ingen hjälpa mitt barn? Detta är outhärdligt.
Läs även andra bloggares åsikter om Rania, daddy, barnmisshandel, övergrepp, diskriminering, jämställdhet, feminism, Liza Marklund
Bloggadress: http://www.vardnads-umgangeslagar.se