daddys

Beware the fury of a patient man

Baby P och barnmisshandels industrin

Kategori: Barn

sanningen om barnmisshandel
Nedanstående artikel är i sin helhet skriven av Stephen Baskerville som är professor i statsvetenskap vid Patrick Henry College i Virginia, USA

Mordet på Baby P i England avslöjar barnmisshandels industrin i dess mest cyniska form. Den rent sovjetiska oduglighet som visas prov på dagligen är inte resultatet av dålig utbildning eller underfinansiering, utan på logiken som finns inbyggd i vår byråkratisk politik.

Vi har länge känt till orsakerna om vad som orsakar barnmisshandel och varför barn som Baby P dör. Den stora majoriteten av barnmisshandel och barn dödsfall inträffar i ensamståendes föräldrars hem. Mycket lite misshandel sker i gifta familjer med två biologiska föräldrar. Londons föräldrautbildnings stiftelse visade redan för länge sedan att barn löper upp till 33 gånger högre risk att utsättas för allvarliga övergrepp, och 73 gånger högre risk att drabbas av dödlig misshandel i hemmet av en mor med en inneboende pojkvän eller styvfar än i en intakt familj.

Siffror från det amerikanska justitiedepartementet visar att ensamstående mödrar står för 55 procent av barnamorden i USA. Om man därför klarar att se bortom politiskt korrekt eufemism, innebär detta att det huvudsakliga hindret för barnmisshandel är en pappa. "Pappor har ofta haft rollen som beskyddare inom familjer," skriver Adrienne Burgess på tidskriften Fathers Direct. En studie i tidskriften Adolescent och Family Health fann att "Förekomsten av en bilogisk pappa ... minskade risken för att barnet skulle utsättas för sexuella övergrepp."

Men i stället för att tillåta pappor att skydda sina barn, fördrivs dom med med våld och systematik bort från sina hem och barn genom familjerätter med aktivt stöd av socialtjänstens byråkrati. Ironiskt nog sker detta ofta med hjälp av att falska anklagelser om övergrepp mot barn riktas mot papporna, trots att biologiska pappor i realiteten är ansvariga för mycket lite misshandel och övergrepp.

Domare hävdar att de tar bort fäder, även utan tecken på missbruk, för att "vara på den säkra sidan". I själva verket placerar dom dock barnen på den "farliga sidan" genom detta beteende, och det är svårt att tro att de inte inser det. Så "barnmisshandels industrin" tar alltså först bort barnens naturliga beskyddare, varpå de verkliga misshandlarna - de ensamstående mammorna och deras pojkvänner - får fritt fram att misshandla och missbruka sina barn utan att straffas. Grupper som Fathers4Justice och aktivister som Jolly Stanesby blir kriminaliserade för att dom försöker väcka oppinion mot bortrövandet och misshandeln av deras barn, när de i själva verket bara gör det som kan förväntas av en förälder när någon hindrar dom från att skydda sitt barn.

Den skenheliga handtvagning som nu visas prov på i Storbritannien är endemisk i hela den industrialiserade världen. "Vi kan inte tolerera misshandel av ett enda barn", säger den amerikanska socialtjänsten. Medan dom samtidigt finasierar en armé av tjänstemän och program för att ta bort barn från deras fäders vård, samtidigt som dom hävdar att dom skyddar dem från eventuell misshandel. Logiken är fantastiskt självförsvarande och självuppfyllande, eftersom tjänstemännen efter att ha skiljt barnen från fadern, kan presentera sig som lösningen på de problem de själva skapat.

Ju fler barn som tvångsskiljs från sin pappa, desto mer barnmisshandel, och desto mer fås vi att tro på en lösning som går ut på att ytterligare utöka de fantasibelopp som varje år betalas för att skydda barnen. Klichéer om socialarbetare som är "överarbetade och underfinansierade" och i behov av mer "resurser" ger en ganska tydlig indikation på hur denna blomstrande byråkratiska industri tillåts expandera. Vägran att möta dessa sanningar tyder också på en alltmer repressiv statsapparat som med ett auktoritärt sinnestillstånd är mycket ohälsosamt i ett fritt samhälle.

Man uppmanar medborgarna att bevaka och rapportera sina grannar om de skulle upptäcka "tecken" på misshandel och övergrepp och kräver att yrkesmänniskor också gör det. Detta kan bara skapa ett samhälle med viktigpettrar och snokare och kommer säkert att innebära än mer trakasserier av oskyldiga föräldrar och än mer avlägsning av barn och fäder, än det som redan sker.

Barnmisshandel är helt möjlig att förebygga. Den nuvarande epidemin växte upp med välfärdsstaten och skilsmässorevolutionen, med den åtföljande ökningen av faderlösa hem. Den fortsätter på grund av de tjänstemän som tillåtits gräva ner sig i skyttegravar, och som där låtsas att dom bekämpar den. Det är ett skolexempel på hur en byråkratisk regeringen skapar ett problem för sig själv att lösa. Som Dickens observerade, "Den stora principen i den engelska lagen är att skapa affärer för sig själv". Hur skrämmande det än låter, verkar den ofrånkomliga sanningen vara att vi har skapat en massiv statlig industri som bemannas av tjänstemän med ett finansiellt egenintresse av misshandlade barn.

Storbritannien förtjänar beröm för den stora allmänna diskussion som föranleddes av det tragiska fallet Baby P. - en diskussion som inte har ägt rum i USA eller någon annanstans. Men tills vi har mod att berätta sanningen om vem som misshandlar barn och statens roll när det gäller tillståndsgivning och t o m uppmuntring av detta, blir all vår uttalade oro för barn inget annat än tomt prat.

Stephen Baskerville


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

  • Rospiggen säger:

    Och hur i hela farao kan media blunda för det här? Hur kan politiker, våra politiker och förtroendevalda, blunda för det här? Hur kan man så in i vassen följa en ideologi och en tro istället för att lyssna till fakta, istället för att vilja ifrågasätta om det verkligen stämmer - på bekostnad av barnen? Hur kan man verkligen vilja tro att det är männen och papporna som är det stora hotet mot barnen? Varför kan man inte se till barnens bästa om än det skulle innebära att frånta dessa mödrar vårdnadsrätten? Jag får inte in det i min skalle.

    2009-03-30 | 08:37:59
    Bloggadress: http://www.metrobloggen.se/piggen
  • Richard säger:

    Daddy har nyligen börjat läsa på din blogg. Mycket intressant! Jag har väl som de flesta lyckliga pappor helt missat att det finns en annan sida av myntet som man turligt nog har sluppit.

    2009-03-30 | 09:56:44
  • Funderare säger:

    Har läst lite av dina kommentarer på andras bloggar och insåg att du har ganska bra åsikter. Tänkte kolla in din blogg och blir lite förskräkt. Speciellt det då dukriver:



    Så "barnmisshandels industrin" tar alltså först bort barnens naturliga beskyddare, varpå de verkliga misshandlarna - de ensamstående mammorna och deras pojkvänner - får fritt fram att misshandla och missbruka sina barn utan att straffas.



    Vaaa? Jag trodde att du ville ha till en ändring när det gäller vårdnadsfrågor så att båda föräldrarna är delaktig. Vad händer med barnens rätt till båda föräldrarna? Enligt detta så är alla ensamstående mammor barnmisshandlare. Du vänder ju bara på hela steken. Vill du att mammorna ska ha det som papporna har det nu? Är det inte bättre att arbeta för delad vårdnad? Det finns så många underbara pappor men det finns även underbara mammor.

    2009-03-30 | 14:38:58
  • daddy säger:

    Funderare:



    Du har missuppfattat några saker.



    1. Det är inte jag som skrivit ovanstående, utan Stephen Baskerville som är professor i statsvetenskap i USA



    2. Vad han menar med den mening du reagerar på förstår man när man läser hela texten och sätter in meningen i sitt sammanhang. Denna artikel förespråkar inte bara delad vårdnad utan dessutom att vi måste hejda den splittring av familjer som är förödande för våra barn. Jag tror de flesta som läser artikeln i sin helhet förstår att den inte på något sätt förespråkar enskild vårdnad för fäder på mödrars bekostnad.

    2009-03-30 | 15:23:54
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • daddy säger:

    Richard:



    Jag blir väldigt glad varje gång en pappa ser detta innan han själv drabbats. Jag gjorde det inte, det ska jag villigt erkänna. Detta är dock vad som krävs om vi någonsin skall lyckas få stopp på det här.



    Vi behöver fler som dig.

    2009-03-30 | 15:39:13
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • DrKejs säger:

    Richard



    Det vi pappor som inte råkat ut för denna grymma orättvisa kan göra är att sprida budskapet och genom att vara aktiva på det sätt vi kan förhoppningsvis påverka våra idioter till makthavare.

    2009-03-30 | 15:42:41
  • Funderare säger:

    Jag tänkte väl, för det är inte den uppfattning jag fått av dig. Men man kan misstolka det som att det är det med fet skrift som Stephen Baskerville har skrivit.



    Håller med DrKejs om att sprida ut till makthavare och andra att det finns underbara pappor.

    2009-03-30 | 16:09:41
  • daddy säger:

    Funderare:



    Jag ser hur detta kan missförstås. Jag har nu ändrat och förtydligat att Det är S. Baskerville som skrivit hela artikeln.



    //daddy

    2009-03-30 | 16:15:35
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Noomi Tingeling Gustafsson säger:

    Som lärare stöter jag på många barn som på ett eller annat sätt "misshandlas"

    För mig är det viktigt att i tidig kontakt med barnen visa dem att jag står på deras sida

    oavsett i vilka händelser. Det gör man inte i bästa mån genom att försvara barnet eller hålla det bakom ryggen i alla händelser utan genom att ta sig tid med barnen och förklara för denna vad man tycker och känner själv i upplevelsern. Alla har olika uppfattningar och upplevelser men oftast är de väldigt lika varann ändå, låt barnen känna att vi är lika och att vi vuxna känner och tänker lika mycket vi också på orättvisor.



    Missbruka ALDRIG ett barns förtroende, inte ens då det för dig själv kan uppfatta som minsta bagatell. Hos barn är ALLT stort, Världen, orättvisor, kärlek mm. Hos barn behöver vi vara konsekventa i vårt handlande och visa att vi är pålitliga för dem att kunna lita på oss. Allt för många vuxna missbrukar barnen genom att missbruka deras förtroende, detta är något barn lär sig redan i tidig ålder..

    Visa dem ditt hjärta så kommer de att komma till dig.... Blotta dig själv först som vuxen så vågar barnen sträcka ut sina armar efter hjälp! Sist men inte minst,,, sprid kunskapen så långt det går, till vuxna och till barn. Kunskap om vad som försegår i våra länder, kunskap om hur många som egentligen råkar illa ut och kunskapen om skam och vad den gör så att barn inte vågar prata om sitt "öde".

    VÅGA SE OCH VÅGA AGERA då du ser ett barn fara illa. Utan dig eller en annan pålitlig vuxen har detta barnet inte en chans. Alla barn förtjänar barndom, trygghet och kärlek. Våga ge alla världens barn ditt hjärta!

    //Noomi Tingeling

    2009-04-07 | 11:07:23

Kommentera inlägget här: