daddys

Beware the fury of a patient man

Sagan om X och Y

Kategori: Pappa

Det var en gång 2 personer, X och Y, som båda delade på en brunn. Var och en av dem var fri att hämta färskt vatten från brunnen när som helst.

En dag utbröt emellertid en stor dispyt  mellan dem och de kunde inte längre bo tillsammans. Så de gick till byns hövding för hjälp om hur man kunde få en rättvis lösning av problemet med vattnet i brunnen som de båda behövde för att överleva.

Det rådde ingen brist på rent och klart vatten i brunnen, men eftersom det inte var möjligt att dela upp brunnen i två delar, så beslutade därför byns hövding att låta brunnen falla helt i X ägo, och föreslog  att Y skulle gå till X ställe för att få hämta 2 hinkar vatten varannan vecka. Det borde räcka, tyckte han.  Byhövdingen  skrev  också ett avtal i svart på vitt för båda parter att följa strikt.


Vattnet började smaka bittert


Det var ju inte precis var en rättvis lösning eftersom X skulle ha vatten varje dag, men Y bara fyra hinkar i månaden. Y hade dessutom en oroande känsla av att X skulle försöka göra något elakt på grund av bitterheten som uppstått i deras separering. Men Y gick ändå med på avtalet.  Eftersom avtalet dessutom var skriftligt från byns hövding, och den innebar en försäkran, så kände sig Y säker och skyddad.

Så hedanefter skulle Y gå till X hem två helger i månaden för att få  hämta 2 hinkar vatten. Efterhand började dock X dröja med att svara på Y:s knackningar på dörren eller ibland till och med  ignorera Y:s knackningar helt och hållet. Och vid de tillfällen när Y lyckades få en hink vatten, smakade vattnet konstigt bittert, och inte alls friskt och rent som förr. Det var ibland till och med så illa att Y var tvungen att spotta ut det. Y var chockad och arg på vad X hade gjort med vattnet, och detta startade en än ännu mer infekterad konflikt mellan de båda.

Åter till byhövdingen


När de gick för att träffa byhövdingen igen, sade X omedelbart till honom, att  trots "uppriktiga ansträngningar" från X sida att följa avtalet och ge Y vattnet,  så hade Y varit en riktigt svår och grälsjuk person som ofta skapade problem och spottade vatten överallt. X klagade också över att Y hade trakasserat hushållet. Ofta genom att banka på dörren non-stop. Dessutom hade Y varit våldsam och hotfull. Vid förhandlingen blev Y  helt chockad över alla falska anklagelser och förklarade för byhövdingen att X påståenden om våld och trakasserier inte var sanna, att vattnet  alltid varit frisk och aldrig bittert innan denna konflikt, och det var uppenbart att X hade manipulerat  vattnet.

Y berättade också för byhövdingen att vid vissa tillfällen hade X medvetet brutit mot avtalet helt, genom att inte lämna något vatten, så det var bara naturligt att Y måste knacka på dörren för att be om det.

"Y borde värdesätta varje hink"


Byns hövding  hörde båda sidorna av historien,  men av någon anledning  tvivlade han på Y :s version och kommenterade att, Y nog borde värdesätta varje liten hink vatten han fick från X, och inte skapa en enda röra av allt. Y var chockad över att höra detta och blev ännu mer angelägen om att förklara den orättvisa situationen till byhövdingen. Men till Y: s besvikelse och bestörtning, ville inte byns hövding ställa X till svars för kränkningen av deras avtal, utan i stället upprättade han en "Reviderad" version av deras avtal som denna gång enbart gav Y rätt till 1 dl vatten varannan vecka. En kraftig minskning från de ursprungliga 2 hinkarna vatten som stipulerades  i det tidigare avtalet.

Som ett tecken på fortsatt misstro anlitade byns hövding  även en expert för att titta över och "hjälpa" Y i hanteringen av denna  lilla mugg med vatten  så att man kunde vara säker på att den konsumerades på ett "korrekt sätt". Y var mycket bedrövad och förolämpade av denna nya ordning, men än en gång hade han inget annat val än att gå med på det för att inte dö av törst. Sanningen var dock att Y aldrig haft några problem med att dricka vatten under alla dessa år, så han tyckte det var löjligt att det plötsligt skulle vara nödvändigt att stödja honom i "hur man dricker vatten ordentligt".

Olidlig törst


Med bara 1 kopp varannan vecka, blev Y snart uttorkad på grund av bristen på vatten och han led ofta av extrem törst. Men Y bad till Gud för styrka och fann sig även i detta arrangemang i över ett år. Under hela denna period tyckte Y att varje kopp vatten fortfarande smakade misstänkt bittert men han förblev ändå lugn och trots den beska smaken drack han upp hela koppen varje gång. Vattnet som en gång rann rent och rikligt i brunnen hade nu dessutom blivit förorenat och smutsigt.

Den expert som skulle vara "stödjande"  i hans vattendrickande  var dock imponerad av Y och  prisade honom  för att han var mycket tålmodig och tolerant. Dock uttryckte denna expert fortfarande tvivel om att Y var redo att gå tillbaka till hanteringen av 2 hinkar vatten varannan vecka utan någon "hjälp".  Så efter ett drygt års observation och "hjälp" till Y, skrev denna Expert en rapport till byhövdingen om Y:s framsteg och gav sina rekommendationer ...

Så kom då äntligen den stora dagen när X och Y gick tillbaka för att träffa byns hövding igen för ytterligare översyn av ärendet..

Vad tror du resultatet blev?

Skriv ett eget slut på sagan i en kommentar.

 

Besök även:
Ann Helena Rudberg: Oprah pratade med Kathryn Harrison om Incest.
Ann Marie Maukonen: Är det bara pappa som slår?
Falskt anklagad: Här har ni ett riktigt exempel.
Genusmagazinet: Tema falska våldtäktsanmälningar.
Genusnytt: FN ger bara hjälp till kvinnor på Haiti.
Kvinnor för jämställdhet: Bra talat!
Lilla My: Hittade kommentarerna som Rodenborg tog bort från sin blogg.
Mikael Karlsson: Vanvårdsutredningen 2009.
Medborgare X : Dolt kvinnoförakt, öppet mansförakt.
Min pappa.nu: Soc trodde bara på mamman, Calle lyssnade man inte till.
Mr Galahad: Tanja och Mattes sköna låt samt lite annat.
Pappamanualen: Matnyttigt för fäder.
Ingrid Carlqvist: Om kvinnors våld mot män.
Kimhza Bremer: Det röd-gröna osynliggörandets alternativ.
Trollans tankar: Vad gör en till pappa?
Jag har säkert glömt någon, men i så fall är det inte medvetet...

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

 • Pether säger:

  Eftersom Y klarade sig på så lite vatten tyckte byäldsten nog att han skulle klara sig helt utan vatten.

  2010-02-05 | 02:18:36
 • Daddy säger:

  Ett sorgligt men inte helt osannolikt slut.

  2010-02-05 | 06:53:55
  Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
 • HM säger:

  Jag hoppas att den som alla andra sagor slutar lyckligt.  Hövdingen, ser att inte bara det vatten som ges till Y är skämt utan även även vattnet i brunnen. Vattnet som var där brukade vara rent och klart eftersom det användes och mådde bra av tillströmningen då både Y och X hämtade vattnet.  Eftersom X misskött att ta hand om brunnen och åsakamat vattnet samt Y skada, så dömer hövdingen att Y skall ha fri tillgång till vattnet, givetvis skall X också få sitt vatten om inte så skulle ju vattnet bli skämt igen.  Vattnet blir långsamt bättre och X förstår att vattnet mår bäst av att både X och Y får hämta vatten i brunnen. X förstår då att vattnet behöver detta för att inte bli skämt och bryr sig inte längre om konflikten med Y för vattnets bästa.  Ja, så hoppas jag det slutar och hoppet skall man alltid ha kvar. Det är det ljus som lyser upp och visar vägen i den mörka tunnlen man vandrar i, utan det finns det ingen chans att hitta ut.  Jag tycker du håller hoppet uppe och kämpar på ett föredömligt sätt Daddy. Du vet att det är många som tänker på dig och R bär det med dig så ger det styrka.

  2010-02-05 | 07:41:57
 • Bernt säger:

  Daddy!  Jag skulle önska att slutet blev som HM skriver. Det är naturligtvis det bästa för alla parter.  Men, jag tror:

  Eftersom Xarnas ledargrupp superXarna länge har hävdat att byns Y ständigt trakasserar byns X. I smyg så kommer dom och misshandlar och våldtar. Inte bara dom utan även deras barn, så har dom länge krävt att alla Y ska sitta inspärrade i byns centralhydda och bara få komma ut om nån X har användning av ett Y. Detta har och kan naturligtvis inte hövdingen verkställa men har ett extra öga på alla Y.  Hövdingen ser detta som X säger är ytterligare bevis på att dom har rätt angående Y. Y har ju "bevisligen" varit där och härjat och knackat och spottat ut vatten. Beslutet blir att 2 muggar vatten får drickas varannan vecka under översyn.  Tyvärr är jag väldigt pessimistisk. Men, problemet är att grundsynen om alla Y ligger fast i byn. Det är där all kraft skulle läggas ner och bevisa att Xarnas ledargrupp superXarna ljuger om Yarna bara för att dra egoistiska fördelar av det.

  2010-02-05 | 12:33:20
 • Bernt säger:

  Tillägg!  Slutsatsen för att detta ska lyckas att ändra på, är att vanliga X går ihop med Yarna och motarbetar superXarna annars går det inte. SuperXarna själva vill ju klamra sig fast vid alla utsagor, för det ger dom ju full makt att styra hövdingen i den riktning de vill.  " Det enda det onda behöver för att segra är att det goda ingenting gör"

  2010-02-05 | 12:46:53
 • Daddy säger:

  Hej  Jag gillar HM:s slut på sagan. Men det kan också vara så att byhövdingen och hans råd är arga på Y för att han gått omkring och talat vitt och brett med alla i byn vad han anser om hövdingen och hans beslut.  Inte ens en byhövding står ju över känslor, även om sådana helst inte skall blandas in i sådana här allvarliga ärenden.  Jag hoppas att fler både X och Y:n engagerar sig i byns vattenpolitik. Även dom som själva har gott om vatten. Kanske hövdingen kan komma till insikt om att hans förslag inte gynnar byn som helhet om tillräckligt många byinvånare protesterar mot hans sätt att lösa tvister. En by mår inte bra av splittring och osämja.  Det skulle nog vara det bästa slutet av dom alla.

  2010-02-05 | 17:07:17
  Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
 • Madde säger:

  Jag orkar inte just nu skriva färdigt min historia om Y, X och brunnen.  Men något vet jag i varje fall och det är att för att vattnet i brunnen skall vara porlande och kristallklart måste vattnet få vara ifred från allehanda miljöskador.  Vattnet i brunnen måste fyllas på med det allra klaraste, renaste vatten för att få möjlighet att vara friskt och energirikt.  Om vattnet däremot bär spår av miljöskador kommer brunnens klara vatten snart vara en grumlig sörja och en miljökatastrof är ett faktum.  Det är vår allas plikt att vara rädd om miljön.  2010-02-05 | 17:21:58
 • valens säger:

  Tyvärr, har jag känslan att ”Sagan om X och Y” ingår i en lååång, lång serie under namnet ”Blåsningen”!

  Förr eller senare kommer det att visa sig att byhövdingen, experten liksom andra är bara några trista dominobrickor i Blåsningens scenario…  Det finns ändå en post skriptum till serien ”Blåsningen” och den heter ”dominoprincipen”.  2010-02-05 | 21:14:10
  Bloggadress: http://valens.nu
 • Z säger:

  [slutet på sagan:]  X och Y gick ånyo till byhövdingen, som lät meddela att experten tyckte följande:  "

  eftersom brunnen har börjat sina, så räcker vattnet endast till EN av er. Den av er som törstar mest måste tyvärr dö. Sådan är (sharia)genuslagen.

  Om ni vill överklaga, så får ni vända er till Helvetets överdomstol.  Expeditionstid: mån-oändlighet:

  00-00.00.01,

  istider - alltid stängt  Lycka till!

  "  När byhövdingen hade läst upp expertens besked, vars riktighet han inte fann anledning att betvivla, och hade överlämnat detta till X och Y, så kastade han omedelbart av sig sina lånta fjädrar, tog av sig alla sina kläder och hoppade ned i dammen strax bredvid.  Han dök ned till botten och kom aldrig mer upp till ytan.  Y stod länge och tittade efter honom, rev itu det beslut han hade fått och hoppade efter hövdingen ned i dammen, bara för att få en droppe vatten, ety såpass törstande han.  Oturligt nog kände Y inte till simkonstens ädla metod, utan drunknade så snart hans hud hade nått vattenytan.  Bara X stod kvar på stranden och betraktade häpen den något lustiga situationen.  Hon kunde inte undgå att undslippa ett hysteriskt skratt.  Där stod hon ensam.

  Hon hade ett beslut i sin hand.

  Brunnen var hennes, ingen fanns kvar att motbevisa henne och hon kunde dricka närhelst hon ville och hur mycket hon ville av vattnet.  Tyvärr började det smaka väldigt beskt och illa, även för henne och hon kunde inte finna njutning i vare sig vattnet eller sitt liv.  En bitter eftersmak överskuggade allt, som hon företog sig.  Brunnen sinade inom bara ett halvår, sedan hon fick beslutet.  Hon levde länge men var under återstoden av sitt liv djupt olycklig.  2010-02-06 | 09:08:14
  Bloggadress: http://www.umgangesexperten.tk
 • Leroy säger:

  Frank Zappa gjorde en klurig variant av detta :  http://www.youtube.com/watch?v=441-Vnv7cRY  (Kön, avtal med djävulen, dryck och hämnd/uppförande.)  She said "i got me 3 beers and a fistfull of downs,im gonna get ripped fuck you clowns "  and the devil he farted and she fell right over the cliff.  "I say I do declare how did she get back there?"  Riktigt bra period av Zappa med många bra texter och låtar.  Leroy

  2010-02-06 | 15:38:34
 • Sane Dad...hopefully säger:

  Det finns, apropå inget alls, en låt, vars text handlar om socialjänsten.  Den heter "Brainwash" och säger en del om hur man arbetar där, även om texten är delvis förvrängd.  Länk:

  http://www.ubetoo.com/player.aspx?mediaid=26687

  Mycket nöje!  2010-02-07 | 01:08:48
  Bloggadress: http://www.umgangesexperten.tk

Kommentera inlägget här: