daddys

Beware the fury of a patient man

Kättaren Balthasar Bekker och häxprocesserna

Kategori: Jämställdhet

Har ni någonsin varit i den Nederländska staden Nijmegen? Då kanske ni passerade detta monument. Kanske ni reflekterade över det, men förmodligen inte. Europas städer kryllar ju av statyer av den ene och andre. Man kan ju inte hålla reda på alla. Mannen som avbildas på denna staty hette Balthasar Bekker. Statyn som rests till hans minne uppfördes långt efter 1600 talet då han levde och verkade. Bekker var en av dom mest hatade människorna under sin samtid. Han hade nämligen fräckheten att hävda att häxor, varulvar, djävulsförbund och magi inte existerade. För det försköts han från samhället, hans bok bannlystets och han dömdes till och med för kätteri.

Den sista häxbränningen som man känner till skedde i Glarus, Schweiz år 1782. I Sverige var vi lite sena i starten med att bränna häxor på bål, men vi fick snart upp farten. Mellan 1657 och 1757 brände vi människor i tusental. De totala antalet offer för dessa processer i Europa räknas i 7 siffriga tal. Det är bara drygt 200 år sedan. Numera vet vi ju bättre än att döma människor enbart på stolliga vittnesmål från fanatiska, hatiska människor som eldats upp av falska ideologier. Eller?

Läkaren och rättsobducenten


För inte längesedan avlog tingsrätten i Attunda de numer rikskända läkarnas helt rättmätiga ansökan om att få upprättelse för att Sveriges rättsväsende förstört deras liv. Fallet där rättsobducenten och läkaren anklagades för styckmordet på Catrine Da Costa är inget annat än en ren häxprocess. En som dessutom startade en störtflod av anklagelser mot män och fäder för sexuella övergrepp, våld och till och med mord på barn.

Läkaren och rättsobducenten friades för mordet, men i domskälen skrev domstolen att dom förmodligen var skyldiga till själva styckningen. Därmed berövades dom för alltid rättigheten att utöva läkaryrket som dom utbildad sig till. Läkaren har inte heller tillåtits att träffa sitt barn på 25 år. Ingen av dom som vittnade falskt har straffats. Inte mamman som låg bakom anmälan, inte fotohadlarparet Schröder som av okänd anledning ljög för polisen och pekade ut två oskyldiga, inte rättsläkarens chéf Jovan Raijs. Inte polisen som negligerade tips som kunnat leda till att rätt mördare fälldes.

En av dom mest märkliga omständigheterna i detta mål är att den före detta kriminalinspektören Tomas Götling redan dagen efter mordet ringde utredarna och berättade att en tidigare dömd styckmördare vid namn Stanislaw Gonerka bodde i hans distrikt. En styckmördare som dessutom setts flera gånger på Malmskillnadsgatan, där Catrine jobbade. Detta tips ignorerades totalt av utredarna.

Men om inte enbart detta är rätt oförklarligt, tätnar mysteriet ytterligare då man vet att vävnadsprover från denne numere avlidne, trefaldigt dömde mördare har bevarats. Att åklagare i andra mordfall begärt att dna prover skall tas för att kunna eventuellt knyta misstänkta till mord, men att hovrätten i fallet DaCosta satte stopp för att Gonerkas vävnadsprov kunde analyseras och jämföras med de hårstrån som hittades vid Catrines kropp.

Anledningen? Man hänvisade till något som heter "hänsynsprincipen". Hovrätten menade att ett dna prov av Gonerka  "kunde vara utpekande för honom"?? Ööhh...är inte det hela idén med dna prov?

Detta är bara en av över 300 fakta som ifrågasattes av läkarnas ombud i processen mot staten.

Men istället för att få ett rättmätigt skadestånd för ett liv av lidande orsakat av ett korrumperat rättsväsende, dömdes läkaren och obducenten att ersätta staten med 300 000 kronor för rättegångskostnader.

GW: "Rena stolligheter"


En av dom som uttalat sig om detta fall är Leif GW Persson, som i sin krönika i Expressen sågade sveriges domarkår jäms med fotknölarna, efter domen i Attunda offentliggjorts. Konstigt nog finns denna krönika inte på listan över hans krönikor på Expressen.se. Åtminstone inte vid tiden för detta inläggs publicerande. I krönikan som heter "Domarna skyddar sin maktapparat" skriver GW bland annat: Det här var på den tiden som två falska vittnen gällde som fullt bevis, som August Strindberg sammanfattade saken för mer än hundra år sedan. En tid där vissa av oss ibland fortfarande tvingas leva, eftersom goda delar av vår domarkår tyvärr tycks sakna det mått av kritiskt tänkande som krävs för att de skall kunna klara av sitt jobb. Samtidigt praktiskt och bra med tanke på hur alldeles för många av dem tycks ha uppfattat sin plikt som domare.

För er som är intresserade av att sätta er in ytterligare i denna parodi på rättssäkerhet kan göra det på Per Lindbergs site www.mediemordet.com där han publicerar ut bevisningen som finns i målet.

Barnen utnyttjas skamlöst av fanatiker

Precis som på häxprocessernas tid är det populärt att skamlöst använda barnen för att bli någon slags sanningsvittnen mot deras egna fäder. Precis det som hände läkaren som låg i en infikterad vårdnadstvist med en mamma som aldrig skulle fått behålla deras barn. Och definitivt inte tillåtits att stoppa all kontakt mellan far och barn. Redan för 200 år sedan vittnadebarn om hur deras mamma tagit dom på sin kvast och flugit till blåkulla där de tvingades till de mest fruktansvärda saker av djävulen och hans armé av häxor.

En studie från 2006 i Danmark utförd av Yvonne Thomsen fra Psykologisk Institut i Risskov ved Århus, visar hur lätt det är att få barn att säga precis vad man vill med hjälp av dåliga intervjutekniker och hur kvacksalvarterapeuter ofta får bearbeta barnen innan polisen.

Hon lät en man träffa en grupp barn på ett daghem i Danmark. Under mötet pratar mannen med barnen om människokroppen. Ingen fysisk kontakt förekommer. En kort period därefter förhörs barnen om vad som hänt under detta möte.

Slutsatserna av undersökningen är minst sagt förbluffande. En 1 timme lång dokumentär, som bland annat tar upp denna undersökning har gjorts, men dock aldrig visats i Sverige. Dokumentären håller jag för tillfället att översätta och den kommer att publiceras här då det är färdigt.

Den kommer även att skickas till politiker, polisen, åklagarmyndigheten och dom sociala myndigheterna i förhoppningen om att dom inte bara tittar på filmen utan också kanske lär sig något. I filmen får unga människor som drabbats av dessa bedrägerier mot deras egna fäder, och berättar om hur socialtjänsten, polisen, åklagarmyndigheterna och domstolarna i Dankmark har lurat dom att sätta sina oskyldiga pappor i fängelse och förstört deras liv.

Hur vore det om våra tidningar även brydde sig om de hundratals politiska fångar som vi har i Sverige, istället för att enbart tala om en som sitter i Eritrea?

Hur vore det om Sveriges journalister började göra sitt jobb?

Till slut skulle jag lite försiktigt vilja påminna om doneringsknappen på denna blogg. Efter den akuta krisen i julas har det inte kommit in en krona, och hotet om fogden är i högsta grad aktuellt fortfarande. Om inte skatteverket kan sätta en där, vilket kunde undvikas tack vare er generositet, så hjälper gärna försäkringskassan till. Hur frånskilda fäder jagas av försäkringskassan och fogden skriver Medborgare X om här. Jag har tagit på mig uppgiften att skriva om detta utan lön. Det har blivit en livsuppgift och jag kommer att fortsätta även om jag hamnar på gatan.

Men jag är också dålig på att be om hjälp. Det känns som jag tigger. Denna vädjan emellertid är ett löfte till en mamma som ringde mig häromdagen. En mamma som liksom jag tvingats lägga otroliga summor i en vårdnadstvist som lätt hade kunnat undvikas. "Människor är villiga att stödja goda insatser, men har en tendens att tro att alla andra nog gör det så jag behöver inte". Sa hon. "Lova mig nu att du skriver att du behöver stöd!"

Löftet är härmed uppfyllt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

 • Leroy säger:

  Bättre ge än ta Joakim.  Hoppas att yin och yang återupprättas så en verklig helhet får möjlighet att visas.  Media faktiskt vågar skriva då det spårat ur.  Många häller med om att man skall inte slå på den som är i underläge, den som kanske golvats men som inte fått visa.  Stå på dig annars står någon annan där och stampar på dig.  Klart man skall donera.  Leroy

  2010-03-06 | 21:54:16
 • Leroy säger:

  Bra att du står upp för både mammor och pappor men framförallt barnen. Väntar så klart på din översatta version av den Danska undersökningen.  Leroy

  2010-03-06 | 21:58:08
 • Leroy säger:

  Daddy.  Här kan man se ett utmärkt exempel på focus,rytm och hur man kan ändra tonläge.  : http://www.youtube.com/watch?v=dOLBn8GKBlA  (Blue Man Group)  Leroy

  2010-03-06 | 23:36:44
 • Daddy säger:

  Jag vill rikta ett varmt tack till dom som donerat pengar till redaktören efter detta inlägg publicerades tidigare idag. Inte bara för att dom hjälper mig att fortsätta jobba och skriva, utan också för att det för mig är ett kvitto på att det jag gör värdesätts. Att det gör nytta.  Jag vill också rikta ett lika varmt tack till den översättare från Danmark som erbjudit mig hjälp med att översätta filmen som jag skriver om i inlägget. Filmen är nu skickad till henne. Hon gör det säkerligen både snabbare och bättre än jag.

  2010-03-07 | 00:40:56
  Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
 • Daddy säger:

  Ett tips: I morgon i radions "filosofiska rummet" tas genuscerifieringen på våra universitet upp. Allas vår Tanja Bergkvist medverkar vilket torde borga för att även sunda åsikter får framföras i programmet.  Så här skriver Tanja bland annat på sin blogg idag:  Med tillräckligt mycket genusmedvetenhet kan man med hjälp av en spektralanalys av allt vansinne som strålar ut från Centrum för Genusvetenskap, bygga en rymdfarkost som färdas bakåt i tiden, utan att färdas med den patriarkala ljushastigheten och under denna resa strukturera om hela Universum med en feministisk postmodernistisk analys, som har sin grund i det kvantmekaniska faktum att observatören skapar verkligheten i observationsögonblicket.  Det är av denna anledning svenska staten utbildat alla våra genuspiloter, förändringspiloter, jämställdhetspiloter, jämställdhetsutvecklare, genusutvecklare, genusstrateger, jämställdhetsstrateger, genuscoacher, jämställdhetscaocher, jämställdhetsdirektörer, genuskonsulter, jämställdhetskonsulter, genusambassadörer, jämställdhets-ambassadörer och jämställdhetsinspektörer (googla själva för att övertyga er om att dessa yrkestitlar finns).

  2010-03-07 | 00:53:25
  Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
 • Madde säger:

  Det här vill jag särskilt lyfta fram.

  "En studie från 2006 i Danmark utförd av Yvonne Thomsen fra Psykologisk Institut i Risskov ved Århus, visar hur lätt det är att få barn att säga precis vad man vill med hjälp av dåliga intervjutekniker och hur kvacksalvarterapeuter ofta får bearbeta barnen innan polisen."  Och så sägs det (av en grupp) att PAS inte finns.

  PAS finns överallt till och men myndigheter använder sig av det på detta helt absurda sätt.  FY!!

  2010-03-08 | 12:54:20
 • Eleonor säger:

  Madde, tror du har missförstått motståndet mot PAS. Det handlar INTE om att folk tror att det inte förekommer föräldrar som använder sina barn på ett hemskt sätt i sina konflikter. Det handlar om PAS i sig (antar att du läst den) och dess bevekelsegrunder och behandlingskoncept. De symptom som radas upp i PAS som "bevis" på PAS kan även appliceras på barn som de facto blivit utsatta av den ena/båda föräldrarna. Det och en hel del annat ligger förmodligen till grund för att det inte accepterats - INTE att man förnekar förekomst av svineri bland föräldrar som inte kan hantera konflikten med sin partner. Det är det man ska fokusera på, sålla agnarna från vetet. Bäst att tillägga att jag självklart anser att barnet har rätt till båda sina föräldrar.

  2010-03-08 | 14:59:36
 • JD säger:

  Har du inte funderat på att lägga in googles verktyg för översättning på din blogg?

  Hade själv en rätt stor andel besökare från framförallt centraleuropa. Tror att översättningsverktyget bidrog till det.  Bättre ju fler länder som uppmärksammar Sveriges smutsiga byk. Att Sverige kan komma att ses med avsky i rättsliga sammanhang är en möjlig utveckling såsom utvecklingen sett ut och ser ut idag.

  2010-03-08 | 18:25:40
 • PAPI säger:

  Intressant del av en artikel i Aftonbladet om att kvinnorna är diskriminerade  "Många undrar också när områden där männen är diskriminerade ska få rampljus. Kvinnor har fortfarande makten över barnen, familjen och känslolivet – och vinner nio av tio vårdnadstvister, skriver signaturen Brixling och radar upp fler frågor:  – Kvinnor väljer enklare och mindre riskfyllda jobb och går dessutom ner i arbetstid för att få mer tid ledig tid.  – Trots att unga pojkar presterar bättre än unga tjejer på nationella prov får tjejerna högre betyg än kilarna. Hela skolväsendet är numera uppbyggt för att gynna kvinnor. Män diskrimineras dagligen på våra skolor och universitet."  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6742284.ab

  2010-03-08 | 21:57:58
 • Jakobsson säger:

  Mycket bra inlägg!

  2010-03-08 | 22:24:51
 • Daddy säger:

  Hej  JD:

  Jag har googles översättningsverktyg på bloggen. Det ligger emellertid en bit ner i högermarginalen. En av tusen saker på min att göra lista som dock kommer rätt lånngt upp, är att designa om bloggen och göra en meny där jag länkar till intressant och relevant information.  Jag behöver dock ordna med lite hosting frågor och sånt först. Förhoppningsvis kan detta lösa lite av trångboddheten som råder på bloggen för närvarande.  Jag har tyvärr inte heller haft möjlighet att följa flashback tråden eller besvara frågor på frågesidan. Det snabbaste sättet att få svar på frågor är nog här ändå, eller via mailen. Skall ta bort den länken som ju egentligen är onödig.

  2010-03-09 | 00:26:27
  Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
 • Bur-q-ua43 säger:

  Jag känner igen ALLT du beskriver nedan.

  Alltför ofta har jag fått ta del av liknande berättelser.  Huvudproblemet med vårdnadstvister är att ingen myndighet seriöst önskar konfliktlösning (om det nu finns en konflikt mellan föräldrarna)!  Om det finns en konflikt, så måste man självfallet gå till botten med den och undersöka vad den beror på.  Om det föreliggen s.k. "samarbetsproblem" mellan föräldrarna och om svensk lag fäster såpass stor vikt vid sådana, så är väl den logiska lösningen på "problemet" (fingerat?):  * SE TILL ATT LÖSA SAMARBETSSVÅRIGHETERNA!  snarare än att splittra fäder och barn.  Såväl ur ett individ-/familjeperspektiv, som ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, så borde det absolut mest logiska och gynnsammaste vara att LÖSA de ev. konflikterna, snarare än att föräldrar ska gå till domstol, år ut och år in.  Grundsynen MÅSTE vara att barnen har rätt till, men även skyldighet till, sina biologiska föräldrar, om ingen av dem har begått brott mot barnet.  Barn bör ha en skyldighet att vara barn till sina föräldrar.  Det kan tyckas märkligt i Sverige av idag.  S.k. FÖRÄLDRASKAPSSKYDD.

  (f.ö. registered to: Sällskapet B).  Föräldrar bör därför inte heller jagas av Försäkringskassan och Kronofogden, på det sätt som sker idag.  /

  B43

  för  Sällskapet Bur-q-ua

  BB - bröd och bur-q-ua åt folket  "

  Hur frånskilda fäder jagas av försäkringskassan och fogden skriver Medborgare X om här. Jag har tagit på mig uppgiften att skriva om detta utan lön. Det har blivit en livsuppgift och jag kommer att fortsätta även om jag hamnar på gatan.  Men jag är också dålig på att be om hjälp. Det känns som jag tigger. Denna vädjan emellertid är ett löfte till en mamma som ringde mig häromdagen.  En mamma som liksom jag tvingats lägga otroliga summor i en vårdnadstvist som lätt hade kunnat undvikas. 'Människor är villiga att stödja goda insatser, men har en tendens att tro att alla andra nog gör det så jag behöver inte'. Sa hon.  'Lova mig nu att du skriver att du behöver stöd!'  Löftet är härmed uppfyllt.

  "

  2010-03-10 | 06:53:45
  Bloggadress: http://www.societyofbur-q-ua.tk

Kommentera inlägget här: