daddys

Beware the fury of a patient man

En efterlängtad revidering

Kategori: diskriminering

socialenIdag meddelades det från bokförlaget Gothia att man bl a släpper en nyreviderad utgåva av boken "Klarspråk inom socialtjänsten". En mycket efterlängtad revision av denna gamla bok. Emellertid men jag kan inte låta bli att undra över, om man har lyckats få till det rätt denna gång. Socialtjänsten verkade dock rätt nöjda med den bok som redan fanns.  Så här skrev Robert Helsing i Socionomen om den tidigare upplagan:

"Boken är en pärla i en djungel av mindre bra böcker på temat 'så skriver du bättre ut­redningar'. Den ger läsaren stor möjlighet att utveckla sitt skrivande i välfärden tjänst!"


I välfärdens tjänst? Klarspråk inom socialtjänsten skulle ju innebära en radikal förändring från det nuvarande sättet att interagera med sina klienter. Innehållet i deras utredningar skulle ju också drastiskt ändras. Istället för "Bägge föräldrarna är i och för sig lämpliga vårdnadshavare" så skulle det stå "visserligen hittar vi inget att sätta dit den här pappan på just nu, men något dyker nog upp rätt snart". Eller kanske så här "Denna barnapappa är visserligen en lämplig vårdnadshavare vad vi kan se, men i helvete att han skall få någon delad vårdnad för det"!

Detta skulle vara klarspråk. Jag tvivlar dock på att denna bok upplyser sina läsare om vikten av ärlighet. Snarare lär den ut hur dom skall formulera sina huvudlösa beslut på ett slugare sätt.

Läste häromdagen om en mor i Danmark som fick besked från soc att dom skulle ta hennes barn. Beskedet kom via sms(!). I Danmark vet man hur man skall effektiviera saker minsann.

Mammans brott var att hon tidigare missbrukat narkotika. Undrar hur länge det dröjer innan vi i Sverige också börjar få sådana myndighetsbeslut via sms? *piip piip* "-Hej! Vi har beslutat oss för att omhänderta ditt barn för all framtid. ha en trevlig dag. Hälsningar Socialtjänsten."

Vem vet? Man kanske t o m får en smiley...

Håll hårt i era barn därute och vad ni än gör om ni råkar i trassel eller nödvändigt måste skilja er. Vänd er inte till socialtjänsten och domstolarna för hjälp. Det är ett riggat lotteri och det kan mycket väl bli det sista du ser av ditt barn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer

 • Mikael Karlsson säger:

  Den boken ska jag köpa... Och det är sant Jocke, Soc och domstol ska man akta sig för... Jag lär aldrig dra upp en tvist om mitt barn igen, de e en sak som är säkert, Och skulle det hända att man mot förmodan "vilket är näst intill omöjligt" skulle få ett barn till och mamman sätter sig på tvären så lär inte jag gå emot dennes vilja eller ens få för mig att tvista.

  2009-09-08 | 18:07:16
  Bloggadress: http://vardnads-umgangeslagar.se
 • valens säger:

  Lundin, Kerstin, 1946-

  Klarspråk i socialtjänsten : hur man skriver lättlästa

  beslut, utredningar och journaler / Kerstin Lundin och

  Åsa Wedin. - 1. uppl. - Stockholm : Gothia, 2007.

  ISBN 978-91-7205-499-8  Finns att låna på de flesta bibliotek i Sverige.

  2009-09-08 | 18:34:50
  Bloggadress: http://visa.respEQt.nu
 • Daddy säger:

  Jag missade att denna pressrelease inte handlade om en ny bok utan en revidering av den tidigare utgåvan.  Slarvigt! Skall genast ändra detta.  Tack för påpekandet valens

  2009-09-08 | 18:45:25
  Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
 • Pentyl säger:

  Rekommenderar också

  "Kritisk utredningsmetodik: Begrepp, principer och felkällor" av

  Bo Edvardsson. Liber, 1993, 2008.

  ISBN 9 789147 051717

  2009-09-08 | 20:14:23
 • Sara säger:

  Socialtjänsten kanske skulle behöva lite fler böcker;

  Att lära sig att lyssna

  Fråga barnen vad de vill

  Att vara ärlig

  Det finns två föräldrar (oftast)

  Barnens behov av bägge sina föräldrar

  2009-09-08 | 21:01:52
 • Bur-q-ua12 säger:

  När man väl har beslutat att skilja_ sig/separera/göra_slut, så råder man inte längre över omständigheterna, d.v.s om det blir en "ful" eller "fin" skilsmässa/separation.  Det ett av huvudproblemen i dessa fall, utom de rent lagtekniska problemen.  Ingen separerad far med någorlunda insikt väljer frivilligt, med fullt förstånd (och/eller vett och vilja, etc) att vända sig till Familjerätten.  Det finns t.o.m. en handbok för umgängesföräldrar, i vilken varnas för just Familjerätten (http://www.ufr.org/download/handbok/ufr_handbok.htm).  Att behöva vända sig dit är en situation, som påtvingas den separerade, troligen p.g.a. den andra förälderns agerande.  Den andra föräldern (läs: modern) kan uppenbarligen ha mycket att vinna för egen del (för det är väl inte "barnets bästa" vi talar om...?) på att vända sig till myndigheter.  Även i ett riggat lotteri borde det dock "ibland plötsligt hända"...att en far tilldöms enskild vårdnad.  "

  Håll hårt i era barn därute och vad ni än gör om ni råkar i trassel eller nödvändigt måste skilja er. Vänd er inte till socialtjänsten och domstolarna för hjälp. Det är ett riggat lotteri och det kan mycket väl bli det sista du ser av ditt barn.

  "

  2009-09-09 | 02:44:16
  Bloggadress: http://www.societyofbur-q-ua.tk
 • Ibis99 säger:

  Nu undrar jag om inte själva ämnet "boken" spårat ur lite. Handlar inte boken om att skriva så att byrokrat svenskan håller sig på behörigt avstånd.  Inte fel att kunna förstå beslut och utredningar oavsett bakgrund eller kompetens i läsförståelse.  Boken handlar väl knappast om beslut!! utan om hur man förmedlar beslutet eller utredningen??  Nåja hoppas vi slipper den efektiviseringen att beslut ska komma via "sms"... Det handlade nog om att danska socialtjänsten inte hade någon annan möjlighet att komma i kontakt med "mamman" i det fallet. Eller man ska vara så effektiv att man ska diskutera med socialtjänsten under tiden man är på fika eller "shoppar"?? Hoppas barnen är viktigare än så!  Snälla ni förmedla inte en massa om att "ge upp" propaganda om det skulle bli seperation... Inte alls säkert att era egna fall innebär den absoluta referensen för flertalet...

  2009-09-09 | 05:51:34
 • L.P säger:

  Ja,du har rätt,Ibis.....Man skall absolut inte ge upp.  Man skall inte heller behöva stå ut med att skuffas ut ifrån sitt barns liv,och absolut inte bara för att vårdnadshavaren tycker så.  Ett barn kommer alltid behöva båda sina föräldrar.  Det är även tydligt i föräldrabalken att vårdnadshavaren skall se till så att det gemensamma barnet har en fullgod kontakt med sin umgängesförälder,så det är detta man skall arbeta på när det gäller vad barnets bästa är,dvs barnets egna behov!  Anknytning och relation är viktiga för barnet,hur man än vrider och vänder på orden.  Hälsningar  //L.P  www.pappa-barn.se  För barns lika rätt till båda sina föräldrar.

  2009-09-09 | 16:05:14
 • Mikael Karlsson säger:

  L.P, Då är ju det bra att det efterföljs av Familjerätten och domstolar då.... Sarkastiskt

  2009-09-09 | 16:40:01
  Bloggadress: http://vardnads-umgangeslagar.se
 • Ibis99 säger:

  Nu är det knappast familjerätter eller domstolar som gör galet... Det är dom som handlägger eller handhar ärenden... Människor så att säga... Men dra alla över en kam blir ganska fel... Bara för en pappa eller mamma gör galet betyder inte att alla pappor eller mammor är fel...  Men vist kan det vara så att om man får ett beslut emot sig så kan det kanske vara ett nederlag eller en känsla av orättvisa.. Kanske svårt att se att beslutet kan vara bäst för barnet när man har en egen annan åsikt...  Det som jag reagerar starkt emot är när enskilda fall tenderar till att få stark uppmärksamhet o där det går ut att "det gick inte så väl för mig" Då måste alla andra också ge upp... Det är en farlig trend... Det kan faktiskt påverka andra som inte ens försökt att kämpa att ge upp innan ens dom försökt....  Men fortfarande så handlar väl boken "Klarspråk inom socialtjänsten" om att använda ord och text som vanliga människan kan förstå.. därmed undvika myndigheters "fikonspråk" eller har jag fel avseende boken???

  2009-09-09 | 20:16:05
 • Afrodite säger:

  Ibis99 skrev så här:  "Det som jag reagerar starkt emot är när enskilda fall tenderar till att få stark uppmärksamhet o där det går ut att "det gick inte så väl för mig" Då måste alla andra också ge upp... Det är en farlig trend... Det kan faktiskt påverka andra som inte ens försökt att kämpa att ge upp innan ens dom försökt...."  Och det håller jag med om.  Något som skulle vara intressant vore att veta hur stor procentsatsen är där det inte går så bra.  Samt om det är i vissa kommuner det går bättre respektive sämre.

  2009-09-10 | 14:41:32

Kommentera inlägget här: