daddys

Beware the fury of a patient man

Familjens projektledare får gärna säga upp sig

Kategori: Pappa

Det kom nyligen ut en bok.
"Familjens projektledare säger upp sig"  heter den och är skriven av Gunilla Bergensten. Där uppmanas alla kvinnor som "curlar" för sina män att sluta med detta. Och visst är det så, att så länge man lever i en familj med mamma pappa barn så är det nog oftast kvinnan som planerar och ser till så allt flyter vad gäller kidsen. Kanske sitter i oss sedan grottstadiet det där. Där var ju farsans uppgift att gå ut och slå ihjäl mammutar, medan morsan stannade hemma och såg till ungarna och elden och maten. Där har vi också kanske svaret på kvinnans överlägsna simultankapacitet och mannens bättre förmåga till fokusering? Vad vet jag?

Men nu får vi fler och fler förhållanden som spricker och många av dom förhållandena innehåller barn. Barn som det ofta blir bråk om efter separationen då båda vill behålla vårdnaden. Det det kunde man ju förr, men nu har våra politiker, i all sin dumhet, sett till att, om pappan mopsar sig och kräver mer än umgänge 4 dagar i månaden, så skall bara den ena parten (mamman)  ha vårdnad om barnet. Detta har resulterat i att vårdnadstvisterna ökat med 35 %. Det är nog bara politikerna som är förvånade.  Man borde införa vissa standardtest som alla tvingas gå igenom innan man får jobba politiskt. Har ni sett dom där klossarna som är fyrkantiga, trekantiga och stjärnformade och som skall passas in i motsvarande hål? Skulle man inte åtminstone behöva klara ett sånt innan man fick sätta sig i riksdagen?

Men nu kom jag bort från ämnet. Idag är det lika lätt för en pappa att få vårdnaden om sitt barn som att flytta kinnekulle 5 meter åt väster med endast en spade. Så kommer då böcker som denna, där vi  får lära oss att om farsan är den som ska ansvara för barnens väl och ve, ja då går det åt helvete fortare än riksdagen hinner höja sin lön....

Om pappa var "projektledare" så skulle varken lille nisse eller lille nettan få någon frukost, lunch eller middag. Dom skulle knalla iväg till skolan en kvart försenade varje dag, utan läxböcker, utan matsäck till utflykten eller badbyxor till badhuset, utan mössa och med strumpor av olika färg. Alla deras läkarbesök skulle glömmas bort, tandläkaren likaså...yada yada yada....ja ni hajar ju poängen.
Tror inte att böcker som dessa direkt bidrar till att öka farsernas chanser att få ensam vårdnad om sina barn. Fast dom få som ändå lyckats (jag känner faktiskt en) verkar konstigt nog klara allt detta utmärkt.
Trots att ingen kvinna finns närvarande? skulle de flesta fråga.
Nä tack vare, skulle jag svara.

Jag tror nämligen män kan sköta allt sånt där precis lika bra, men att dom som lever i en familj sällan får chansen.
Ungarna är mammans domän och vi har ju sett hur frivilligt hon ruckar på detta...inte särskilt va?
Istället tar hon på sig allt, ofta allt för neurotisk för att lita på någon annan när det gäller barnen.
Så var det i alla fall i min familj. Det var inte förrän mamman var så trött att hon såg dubbelt som jag på nåder fick ta hand om dottern ett slag. I rättegången som följde min skilsmässa fick jag höra hur jag vägrat ta ansvar för barnet. Någon som känner igen sig?

Men som vanligt lyser glorian ovanför hennes huvud med aldrig förr skådad glans. Både helgon och martyr samtidigt.
Visst finns det exempel på manliga hjältar också, som verkligen tar hälften av ansvaret för sina barn. Media älskar ju att leta upp dessa män, så att vi andra ska skämmas. Kom bara ihåg att dessa män dock alltid haft turen att hitta en klok fru som klivit ett steg åt sidan och släppt in honom.
Sedan finns det också farsor som vägrar eller inte ens passar till detta arbete, precis som det finns dito mammor.

Till er pappor därute som kämpar en ojämn kamp, mot odds som t o m skulle få världens supermakter att blekna. Ge aldrig upp!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

  • Storstadsbon säger:

    Man kan inte ha 2 projektledare. Därav om ena parten helt och hållet tar på sig att hålla reda på allt så är det bäst att den andra parten kliver in i bakgrunden.



    Kvinnor, även utan barn, blir gärna projektledare för familjen. När jag bodde själv visste jag var jag hade allting. Nu har hon städat undan det och lagt det på ett annat ställe än där jag lagt det. Ergo, jag måste fråga var det finns. Efter ett tag sitter det i ryggmärgen, ingen idé att leda bättre att fråga med en gång. Och vips så dras slutsatsen att man inte skulle klara sig själv.



    Konstigt nog överlevde jag flera år själv...







    2008-10-14 | 20:28:56
  • Daddy säger:

    Visst är det så. Jag har samma erfarenhet.

    Jag har dock aldrig fått chansen att vara projektledare vad gäller barnen eftersom jag numera är degraderad till lekfarbror var 14:e dag. Men jag är fullständigt övertygad om att jag skulle varit fullt kapabel att få iväg ungarna till skolan i både rätt tid och med rätt saker.

    2008-10-14 | 22:07:03
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Per säger:

    Intressant sajt.



    Funderar själv på att skaffa barn - är homo - men har beslutat mig för att det inte blir tillsammans med någon kvinna eftersom det är alldeles för rättsosäkert. Sajter som denna har gjort mig än mer övertygad i mitt beslut. Det får bli surrogat i USA istället.



    Det kostar, men det känns som en struntsumma om man läser vad en massa pappor råkar ut för när mammorna börjar bråka. Man blir lätt mörkrädd..

    2008-10-14 | 22:27:42
  • Daddy säger:

    Jag känner inte till hur lagarna i USA ser ut, men jag vet att papporna där länge fört samma kamp. Detta är en artikel från Time Magazine från 1986:



    http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,962917-1,00.html



    Jag hoppas dom kommit längre där sedan dess.

    Jag har full förståelse för ditt beslut och önskar dig all lycka till vidare.



    //Daddy

    2008-10-14 | 22:35:41
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Per säger:

    Ja, men det här är helt enkelt barn genom surrogatmödraskap. Sånt är tillåtet i en massa stater i USA. Känner flera bögar som blivit pappor den vägen. Känns som det enda "säkra" sättet om man som man vill reproducera sig. Att skaffa barn med en kvinna i dagens Sverige känns ju som att spela rysk roulett..

    2008-10-14 | 22:45:37
  • Daddy säger:

    Tyvärr bara att instämma.

    Om man skaffar barn med en kvinna i Sverige är man sedan helt i händerna på hennes godtycke.

    Den dagen hon ändrar sig och vill behålla barnet själv är du helt rökt min vän.



    Jag vet inte hur surrogatmödraskap fungerar får jag erkänna. Kan vi hetero killar också använda den metoden? Finns nog en del av oss som skulle föredra detta med, efter det vi varit igenom. Skriver man vattentäta kontrakt?

    Hur som helst så kommer jag att vara glad för din skull den dag du står med telningen på armen. Lycka till!

    2008-10-14 | 23:15:23
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Per säger:

    precis min analys av läget. och när jag läser din blogg så får jag ännu mer vatten på min kvarn, dvs. bäst att inte göra det tillsammans med någon kvinna. jag beklagar ditt öde, men du har hjälpt mig att ta ett beslut.



    surrogat fungerar så att man skriver avtal: en kvinna föder ditt barn som skapats med din sperma och en annan kvinnas ägg (alltså kvinnan som föder är sällan biologisk mamma till barnen). det är en växande trend bland bögar i usa, men även kvinnor som inte kan vara gravida gör på detta sätt.



    klart att heterokillar kan göra så också. det är inte gratis, mellan 500 tkr och en miljon som jag har förstått, men om det är priset som man får betala för att slippa vara helt i händerna på en kvinnas godtycke så gör jag det gärna. det är rena fyndet om man ser det ur den aspekten!



    det finns en förening som jobbar med den här frågan, för att legalisera det hela i sverige: surrogat.nu. gå in och kolla!

    2008-10-15 | 08:09:24
  • erik säger:

    populist

    2008-10-15 | 10:59:29
  • Daddy säger:

    Jag blev tvungen att slå upp ordet populist på wikipedia då jag inte var riktigt säker på definitionen, men nu när jag gjort det så vill jag tacka hemskt mycket för denna hedrande titel. Detta är vad Wikipedia skriver:



    Populism, a political philosophy urging social and political system change that favors "the people" over "the elites".

    2008-10-15 | 15:10:19
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Lottsy säger:

    Tipsar om www.popcornmannenpoppe.se

    2009-05-30 | 19:07:35

Kommentera inlägget här: