daddys

Beware the fury of a patient man

Är detta den stora boven i dramat?

Kategori: Pappa


Borderline personality disorder, eller emotionell instabil personlighetsstörning som är det nya namnet i Sverige, kommer alltmer upp i debatten om falskt anklagande och umgängessaboterande mammor. Jag köpte en bok i ämnet för att fördjupa mig och skaffa kunskaper. Boken jag köpte heter "Stop walking on eggshells" och finns att köpa på de flesta större nätbokhandlare. Det finns även böcker på svenska, samt en mängd information på nätet för den intresserade.
Anhörigföreningen anbo är ett bra ställe att börja sitt sökande. Det står i min bok att just denna typ av störning drabbar främst kvinnor med en ratio på 75/25, dvs den drabbar 75% kvinnor. Varför vet man inte. Det finns bara teorier.

Citat från baksidan av boken:
Känner du någon med borderline personlighetsstörning?
Känner du att allting du säger och gör vänds emot dig?
Finner du dig själv dölja tankar och känslor för att undvika fruktansvärda gräl?
Är du fokus för intensiva, våldsamma, och irrationella ilskeutbrott, samtidigt som det kommer perioder då personen agerar normalt och kärleksfullt?
Känner du dig manipulerad, kontrollerad och ljugen för?
Är du anklagad för att ha sagt eller gjort saker som du aldrig gjort?
Känner du att någon antingen ser dig som totalt god eller totalt ond?
Är det ingen som tror dig när du förklarar vad som pågår?

Om du svarat ja på någon av ovanstående frågor, kan någon du bryr dig om ha BPD. För någon som lever nära en borderline person ter sig livet ofta som ett smygande på tå i närheten av denne. Som att gå på äggskal. Denna heltäckande och stödjande själv hjälps guide hjälper familjer och vänner till individer med BPD att förstå denna destruktiva störning, samt lär ut hur man kan hantera BPD uppförande och ta hand om sig själv. 


För mig blev denna bok den stora ögonöppnaren vad gäller just mitt eget fall. Jag kan nämligen svara ja på samtliga ovanstående frågor.

Det gör jävligt ont att läsa denna bok. Det gör ont för att man inte visste redan då. Det gör ont för att jag uppmuntrade henne att sluta äta antidepressiv och ångestdämpande medicin, när det i själva verket hjälper mot denna störning, men mest ont gör det för att någon mystisk jävla hjärnskada har slagit sönder min familj och vänt kvinnan jag älskade emot mig. Utan denna störning hade hon varit den som jag velat spendera resten av mitt liv med. Vacker, rolig, talangfull, klok på sitt eget sätt, kort sagt den rätte.

Märktes ingenting i början då? Jodå, visst märktes det att hon hade psykiska besvär. Ångestdämpande och antidepressiva mediciner, alkohol, ett nyligen avslutat drogmissbruk, samt episoder av svår ångest. Det är då vi vita riddare kommer på våra hästar och skall rädda dessa prinsessor i nöd. Det visar sig dock till slut att prinsessan i själva verket är en drake i förklädnad, men då är det ofta för sent. Du lämnar inte en person med BPD ostraffat. Att bli övergivna är nämligen deras största skräck. Du finner dig snart indragen i ett ekorrhjul av lögner, manipulation, ilska blandat med ånger och löften. Efter ett tag vet du inte längre vad som är upp och ner eller bak och fram.

Dean (partner till BPD):

Jag kände mig så misslyckad i vårt förhållande. Jag trodde att om jag bara kunde övertyga min fru att söka den hjälp hon behövde så skulle allting bli bra. Trots misshandeln kunde jag inte lämna henne. Hur skulle jag kunna överge någon som redan lidit så mycket genom livet? Jag tänkte att bara jag försöker lite hårdare, skulle jag kunna hela henne och gottgöra för all misshandel hon utsattes för i sin barndom. Detta konfirmerades för mig en gång då jag försökte lämna henne. Jag kommer aldrig att glömma hennes stora ledsna ögon då hon sa att jag är glad att du kom tillbaks. Varför är du glad? frågade jag. Hon svarade; för vem annars skall göra mitt liv bättre?
Jag beslöt mig för att börja gå i terapi. Jag berättade hela min historia för terapeuten under flera månaders besök. En dag sa han till mig;  Är du inte lite pompös? Vem tror du att du är? Gud? Nej, du är inte gud. Du är inte ansvarig, och du kan helt enkelt inte bara 'fixa' detta. Ditt jobb är att acceptera det., leva med det, och ta dom beslut som är nödvändiga för att du ska kunna leva
ditt liv.
 
Men hur mycket dessa personer än lider och hur tragiskt det än är att människor drabbas av detta helvete (för ett helvete är det), så får det inte gå ut över barnen. Det är dags att familjerätterna som sitter och dömer över vårdnadsfrågor får adekvat utbildning i detta ämne och åtminstone lär sig att känna igen tecknen. Detsamma gäller BUP som ofta också används som vapen i vårdnadstvister. Det är väldigt krångligt att diagnostisera denna störning och det sker inte förrän personen själv inser att den behöver hjälp. Men varför uppstår tvister om barnen överhuvudtaget? Två normalt fungerande föräldrar som vill sina barns bästa har sällan svårt att komma överens. Men i många fall försöker den ene göra allt som står i dess makt för att få det att fungera så smärtfritt som möjligt, medan den andre ljuger, svartmålar och förstorar upp småsaker. Jag menar att så fort man kommer på en förälder att medvetet ljuga om den andre för att skaffa sig fördelar så bör man vara observant på fler tecken, samt ta dessa på allvar.

Som det är idag sätter våra politiker istället allehanda vapen i händerna på dessa kvinnor, och som det har visat sig drar dessa sig inte för att utnyttja dessa vapen skamlöst i en konflikt. Lögner, falska anklagelser, svartmålning, inte är främmande för en BPD mamma som är rädd. För det är rädsla det handlar om, inte ilska. En rädsla för att bli övergiven, lämnad, ratad. Därför håller dom fast i vem det nu vara månde med en sådan intensitet och beslutsamhet att dom inte bryr sig om ifall människor kommer till skada. Inte ens om det råkar vara hennes egna barn.

Det är dags att vakna upp och inse detta faktum. För en BPD person är inte en lämplig förälder.  Jag avslutar med ännu ett citat ur min bok.
Denna gång från Joan, en person med diagnostiserad BPD:
Min pappa lade aldrig märke till min mammas BP beteende, pratade aldrig med mig om det. Han övergav mig emotionellt medan jag fortfarande gick i lågstadiet. Jag önskar han kunde ha visat mig ovillkorlig kärlek. Jag önskar att han varit emotionellt närvarande nog för att inte lämna mig ensam med henne och hennes humör.
Jag är glad att jag föddes, men ibland önskar jag att jag aldrig kommit hit. Jag är fortfarande fast i den emotionella berg och dalbanan försökandes hitta en väg ut. Jag hittar inte dörren till sinnesfrid och lycka trots det faktum att jag lever ett gott liv med hus och jobb.
Jag kommer att i resten av mitt liv bli tvungen att försöka reparera skadorna. I botten av mitt hjärta är jag fortfarande den lilla flickan som söker den ovillkorliga kärlek som jag aldrig fick. Det är för sent för mig, men min förhoppning med att skriva detta är att det inte skall vara för sent för andra barn till BP:s därute.


Med detta i åtanke, är det inte dags att sluta hindra pappor som vill ta det ansvaret ovanstående far aldrig tog? Är det inte dags att låta den mest sansade och minst ljugande föräldern få ta ansvaret i en infekterad konflikt? Som det fungerar nu lever många barn under samma hemska villkor som Joan ovan.

Se dom nu innan det är för sent även för dom.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

  • Mia säger:

    Ja det är sannerligen bäst att den mest sansade och minst ljugande föräldern får ansvaret för barnen. Jag tror nämligen att de även kan verka för ett bra umgänge med den andra föräldern, förutsatt att det inte är helt i strid med barnets bästa (misshandel och övergrepp).



    Jag tror dock att man kan vidga insikten till att gälla alla de sk kluster b störningarna (narcissistisk, borderline, antisocial och histrionisk personlighetsstörning) när det kommer till misshandelsrelationer och segdragna vårdnadstvister.



    Cluster B personality disorders:



    http://www.videojug.com/interview/personality-disorder-basics#what-are-cluster-b-personality-disorders



    På samma sida till vänster finns även varje störning beskriven var för sig.



    2009-02-25 | 00:01:50
  • KF säger:

    Tack Daddy.

    Äntligen beskrivs mönstret.

    KF

    2009-02-25 | 06:13:36
  • susanna svensson säger:

    Att vårdnadstvister förekommer är nog egentligen helt naturligt. Bakom skillsmässor ligger ju i regel en konflikt och det är ju inte lätt att sammarbeta med någon man är osams med. Det kanske snarar är så att i de såkallade lyckliga skillsmässorna där inga konflikter angående umgände och vem som ska ha vårdnaden förekommer man ska ställa sig frågan om skillsmässan egentlien var nödvändig. Fast det är synd om barnen i infekterade vårdnadstvister där föräldrarna anklagar varan för olika saker inte heller lätt för de som ska medla och döma att veta vem som talar sanning.

    2009-02-25 | 07:11:06
  • Mamma säger:

    ...usch. Den texten på baksidan av boken fick mig att gråta här på morgonkvisten. Det är ju så jag levt i nio år av mitt liv! Den boken ska jag läsa nu. Passar ju bra eftersom jag efter veckor av väntan nu äntligen fick veta att pappan vägrar mig umgänge i helgen. NU! Nu fick jag veta. Jag har hoppats. Och levt på det, men...Barnet ska visst till annan ort. Tillsammans med hans nya partner. Inte med honom. Ja, ni vet hur det känns. Hjärtat går sönder och man gråter. Sväljer. Blinkar. Skriker. Och går runt bland alla "vanliga" människor med ett ångesskrik i halsgropen.

    2009-02-25 | 08:02:40
  • Mia säger:

    Nä jag tror inte att den här typen av vårdnadstvister är naturligt. Det är bara att man hör talas om dem. De flesta (drygt 90% om jag inte är felunderrättad) löser detta även om det naturligtvis kan vara infekterat till en början.



    I de fall då det handlar om dessa typer av störningar så spelar de tvisterna i en helt egen liga som bara kan förstås fullt ut om man har egen erfarenhet.







    2009-02-25 | 08:50:10
  • Rospiggen säger:

    Ett jättebra inlägg, daddy! För barnens skull bör ju faktiskt den mest sansade föräldern ha vårdnaden och den andre få adekvat vård och behandling. Fattar inte att myndigheter och domstolar inte ser det?

    Jag blev mycket rörd och tagen av kvinnan på filmen.

    2009-02-25 | 11:15:03
    Bloggadress: http://www.metrobloggen.se/piggen
  • Katharina säger:

    Gör du då inte detsamma som du anklagar feminister för, du angriper "Mammor" så som du tycker att feminister angriper "män"?



    Du skriver inlägg om hur mammor agerar i vårdnadstvister men i själva verket menar du mammor med borderline? Då finns det nog en hel del att rensa i din blogg.

    2009-02-26 | 10:06:28
    Bloggadress: http://kramas.blogspot.com/
  • daddy säger:

    Jag har varit inne på Katharinas blogg och försökt avgöra var hon står i frågan om jämställdhet, men jag får inget riktigt grepp. Lite längre ner i bloggen får jag förklaringen då hon skriver, "Om bloggdrevet går åt ett håll så går jag automatiskt åt det andra". Vilket lysande skäl...Dessutom vad är bloggdrevet? Är det vi som vill komma till sanningen och utkräva ansvar för de brott som begåtts och begås mot föräldrar och framförallt fäder i det här landet och som hävdar att media är genomkorrumperade? Eller är det alla bloggar som med ett illa dolt förakt för sanningen attackerar Monica Antonsson för att hon presenterat den för oss?



    Jag har all rätt att ifrågasätta hur en del mammor agerar i vårdnadstvister. Bl a mamman till mitt barn. OBS! En del mammor, inte alla. Det finns pappor också som agerar idiotiskt, skillnaden är dock att papporna har oddsen emot sig i dessa mål redan från början. Den som vill ifrågasätta det är välkommen. Jag har också all rätt att spekulera om orsakerna till att vissa kvinnor agerar så irrationellt och t o m är beredd att sända sina oskyldiga män i fängelse hellre än att dela på föräldraskapet. Detta är inte ett friskt beteende. Och den diagnos som stämmer bäst in på dessa människor är just borderline. men för all del vi kan ju kalla det ondska också, om du föredrar det.

    2009-02-26 | 18:36:25
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • Rospiggen säger:

    Jag hittade precis det här på Aftonbladet.



    http://www.aftonbladet.se/wendela/article4512364.ab



    Tankar?

    2009-02-27 | 12:09:09
    Bloggadress: http://www.metrobloggen.se/piggen
  • daddy säger:

    Tack Rospiggen.

    Fy fan vad man blir trött på dessa lögner. Är detta resultatet av Tiina Rosenbergs genuscertifiering av våra universitet? På Lunds universitet är nu 80% av forskartjänsterna tillsatta av kvinnor. Häromdagen läste jag att Uppsala universitet borde stängas genast. Där jobbar satanistpedofiljägaren Eva Lundgren fortfarande kvar... hur kan man ens låta kvinnor som Tiina och Eva Lundgren i närheten av våra universitet? Obegripligt. Nu ser vi ännu ett fult feministangrepp. Totalt lögnaktigt som vanligt. Det räcker nu. Hur länge ska dessa dårar få skada våra barn med sina vridna och sjuka rapporter? Varför trycker Aftonbladet skiten? Vill dom rikta strålkastaren bort från sin egen roll i denna korruption? Förmodligen kommer vi att få ett samlat generalangrepp från feministiska Aftonbladet ett tag framöver. Allt för att slippa stå till svars i Gömdaskandalen. Snyggt... Vi skulle behöva göra revulotion innan dessa sjuka människor helt lyckats ödelägga hela vår civilisation. GRRRR daddy förbannad!!!

    2009-02-27 | 14:14:44
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/index.rss
  • Gift med en incestanklagad man säger:



    Tack Daddy.



    Du är så bra. Din blogg är verkligen en höjdare att få vara på. Och här sätter du tummen mitt i prick - igen.



    Det är så förunderligt detta - att skräcken för att en pappa kanske skulle kunna ha förgripit sig på ett barn är så stor så att man för säkerhets skull förvägrar många, många barn kontakten med sina pappor varje år. Just för säkerhets skull.



    Kan man inte då se att det är riktigt illa för barnen att hänvisas till bara en förälder, särskilt om denna förälder också visar sig har emotionellt labila mönster.



    Så är det i vårt fall. Ingen dom, inga bevis. Men ändå räcker bara misstanken som borderlinemodern planterat om pappans övergrepp för att domstolen ska se det som olämpligt att han ens får träffa sina barn med kontaktperson.



    Det är en fruktlös kamp. År efter år går och barnen är i princip isolerade med en mamma som av socialtjänst och familjerätt bedömts som: "Kan troligen sköta sitt föräldraskap på ett acceptabelt sätt om hon får regelbundet stöd". Ett stöd som hon inte accepterar och inte vill ha. Därför har socialtjänsten lagt ner ärendet (????):



    Pappan bedöms kunna klara av barnen. Ändå får han ingen hjälp i att kunna ta kontakt med barnet. Moderns umgängessabotage bemöts inte och faderns protester möts med dåliga ursäkter: "Vi är för få här just nu", "Det är inte vårt bord"



    Mamman har blivit anmäld av helt utomstående människor som bevittnat ren misshandel av barnen - både psykisk och fysisk. Dessa anmälningar lade soc till handlingarna, utan åtgärd.



    Skräcken för pedofiler i Sverige är helt makalöst absurd. Självklart är det otäckt om ett barn blir utnyttjad sexuellt. Men det är väl inte MINDRE otäckt med kontinuerlig psykisk misshandel från den ende vuxne man har att relatera till VARJE DAG?





    Antagligen stoppar jag huvudet rakt in i getingboet genom att skriva så, men någon måste ju göra det. När man börjar tala om "mäns våld mot kvinnor" och "sexuellt våld mot barn" så slutar visst hela samhällets analytiska system att fungera. Allt sköts efter det bara på känslor - även bland jurister och annat folk som man borde känna förtroende för.



    Och som Ingrid skriver på sin blogg:



    Det betyder inte att det inte finns pappor som gör sådant, men det betyder att väldigt, väldigt många av mammorna som anklagar sina ex vid vårdnadstvister gör det I FULL VETSKAP OM ATT DET INTE ÄR SANT.

    Och det är verklig ondska.



    http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/





    Trevlig helg Daddy. Jag är så glad att du finns och fortsätter kämpa!





    2009-02-27 | 16:02:39
  • dotter säger:

    Min situation påminner i stora drag om Joan´s som du citerar.(Men jag har själv inte BNP, vilket det står att Joan har,vilket gör mig lite förvirrad).

    Känner också igen mig i Dean som tror att han ska kunna fixa allt såsom du daddy också trodde.

    Det viktigaste är att det som är bäst för barnen sätts i första rummet,då tror jag att det är störst chans att alla blir någorlunda nöjda "in the end of the day".

    Man har två föräldrar för att om den ena falerar så finns det ju en till vars kärlek och förmåga att vara en god förälder gott och väl kan räcka, men när båda falerar då blir det stora problem för barnen. Jag förstod först efter att ha läst en bok ämnet vad min mor led av, vilket var befriande, det var så bra att få bekräftat att detta faktiskt var en medicinsk diagnos. Jag förstod vad det handlar om. Hade jag vetat det tidigare hade det varit till stor hjälp för mig. Då hade jag förhoppningsvis agerat annorlunda.



    Forkning och behandlingsmetoder för BPD går framåt vad jag förstått. Det mycket viktigt att sjukvården skyndsamt anammar de nya fungerande behandlings-metoder som finns för att hjälpa BDP att hantera sin emetionella instabilitet. Det är även den bästa hjälpen för oss anhöriga. På Huddinge sjukhus har man en behandling av BPD med betydande framgång, gick att läsa om i en artikelserie i DN i oktober 2008.



    Det finns numera också möjlighet för barn till psykiskt sjuka att få prata i grupp med psykolog, vilket jag tycker bra.



    mvh











    2009-03-01 | 13:50:57
  • daddy säger:

    Jag har bara citerat boken och där stod (BP) efter namnet Joan. Har också undrat över det. De flesta forskare hävdar att det är delvis nedärvt, men den sociala miljön har ju naturligtvis en inverkan också.



    Problemet är ju inte egentligen behandling. Att det inte går att behandla BPD är en myt. Idag finns det effektiva behandlingar såsom dotter ovan skriver. Problemet (åtminstone i mitt fall) är hur man skall få dom dit? Om jag skulle föreslå något sånt skulle jag nog helst göra det på rätt långt håll...

    2009-03-01 | 16:41:06
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • dotter säger:

    Sjukdomsinsikt är något som alltför ofta fattas.

    Det gäller att läkarna gör sitt jobb med diagnos, utgå därifrån och erbjuda behandling vilket hjälper inte bara patienten utan även de anhöriga, vilkas situation är svår minst sagt och det är något som sjukvården/psykiatrin långt ifrån har förstått.







    2009-03-01 | 19:01:09
  • Fia säger:

    Vilken otroligt bra och viktig blogg du har. Min exmake lever exakt i din information. Inte ens när han har lagt bevis och fakta på bordet så lyssnar en enda myndighet mer på honom än henne. Jag trodde inte att det var sant från början...men nu vet jag bättre.

    2009-03-16 | 23:40:17
    Bloggadress: http://www.sofiapalm.wordpress.com
  • Helena säger:

    Det finns en relativt ny bok i ämnet som heter Understanding the Borderline mother - skriven utifrån barnens perspektiv.

    Den är belysande på många sätt och kan ge en hel del svar - speciellt om man växt upp med föräldrar med BPD/Kluster B samt medberoendeproblematik,vilket ofta blir en av följderna då någon lider av detta...

    Min egen uppväxt var starkt färgad av detta och jag vill råda alla som misstänker att ens respektive lider av störningen att ta reda på fakta,inse att en känslomässigt opålitlig mor eller far ALLTID påverkar barn. Det här är mycket komplext och inte lätt men som vuxet barn betydde de människor som såg och bekräftade min mammas "galenskaper" som hennes och INTE att det handlade om MIG oerhört mycket och kanske än mer idag som vuxen. Jag är fullt övertygad om att det är tack vare dessa betydelsefulla andra vuxna i min närhet som Jag själv Inte har utvecklat störningen.

    2009-03-18 | 12:05:26
  • daddy säger:

    Tack för tipset. Jag har läst recensioner av boken och den verkar väldigt intressant.

    Jag undrar om detta ämne ens berörs över huvud taget på socialhögskolan? Min gissning är nog..nä.



    Däremot får dom nog lära sig det mesta rörande psykopatiska, våldsamma och incestuösa män. Speciell tonvikt läggs på detta då det är ett så gigantiskt samhällsproblem.

    2009-03-18 | 12:49:28
    Bloggadress: http://daddys.blogg.se/
  • borninjune säger:

    Jag är inte alls sådär. Jag älskar min sambo. Men jag har diagnosticerad BPS och är i behandling.

    Men jag är inget monster. Jag blir så ledsen av att läsa det du skriver...

    2010-03-01 | 01:32:28
    Bloggadress: http://borninjune.blogg.se/
  • Tjej med borderline. säger:

    Otroligt sårande. Jag fick diagnosen borderline för 2år sedan och tycker att såna här blogginlägg och artiklar är hemska. Nu vet jag att det finns personer med borderline som kan bete sig såhär. Men jag tror absolut INTE att det är majoriteten. Jag går DBT(dialektisk beteende terapi) och har gjort i två år nu. I början styrdes mitt liv till 90% av borderline nu är det kanske 10-20% som är borderline. Jag och de tjejer jag gått/går i samma dbt grupp med är tvärtemot vad som beskrivs. Vi bryr oss alldeles för mycket om andra och hur andra mår och känner att vi glömmer bort oss själva. Vi vill så gärna hjälpa alla andra och att andra ska må bra att vårt eget mående blir ett rent helvete. Visst jag har inte varit någon ängel, absolut inte. Min mamma var jag riktigt hemsk mot. I form av att jag skrek och till viss del manipulerade. Något som jag alltid hade dåligt samvete för och ofta bad om ursäkt för efteråt. Jag förstår att en del har träffat personer som fått borderline diagnos som varit hemska, men det är absolut INTE majoriteten av oss.

    2010-05-22 | 14:37:20

Kommentera inlägget här: